Stallkväll

Skall ner till stallet snart, jag har kvällen. Men jag har även några funderingar på att longerträna Indie en kortis, tyvärr är det svinkallt och det blåser. Ush, ush. Så skall jag också gå igenom henne med en rejäj ryktning då vi skall iväg på horseballträning som vanligt imorrgon. Jag hoppas verkligen att det kommer gå bättre än sist, inte så kul. Men man kan ju inte bli bättre om man inte tränar eller försöker vänja hästen vid de jobbiga situationerna.

 

M´s Häst

Ja. då får jag väl ta och berätta om M´s häst igår och hur det ridpasset gick.
Det blev en uteritt runt en damm, (tror det är 2-3 kilometer runt den) jag skulle rida ett varv först och sedan "varva" de andra och ta en galopp mot slutet. Men när vi kommit halva varvet inser han att han är ensam. Så han springer och gnäggar och ropar på de andra, lilla hästen då. Han var lite stark i vissa lägen men det gick bra och mot slutet fattade vi galopp oc kom ekapp de andra, det gick riktigt bra även om han verkligen försökte öka så att han snabbare skulle komma till sina kompisar. Men blev tillslut en riktigt härlig tur. Det var grymt länge sen jag red honom nu, det var den hästen jag red mest innan jag skaffade Indie. Det är helt otroligt vad traven skiljer mella dem. M´s häst tror jag har så stora steg (han är 172 så det kanske inte är så konstigt) men de känns verkligen annorlunda.

Men härlig tur var det, det är ju helt otroligt att det ännu är ljust vid halv åtta på kvällarna nu. Men det gillas!

RIDPASS

Ja, då är jag hemma igen. Nu får jag börja berätta om ridpasset med Indie. Det blev lite arbete på banan+ lite ridning ute.

Jag vet inte vad det är som hänt men Inide vill liksom inte sammarbeta längre. (Inne i en test period igen?) Vi travade och jobbade lite med bommar idag vilket gick bra men hon ville inte lyssna på halt! Inte ens från skritt, så tillslut fick jag hoppa av och göra lite övningar på det. Sedan hoppade jag upp igen och hon lyssnade bättre.

Jag tänkte även prova på lite galoppfattningar vilket hon inte riktigt var så sugen på. Hon fattade galopp tog tre språng sen typ  stannade hon, helt och hållet. Så det rabetade vi lite med och det gick inte sådär jättebra. Det var inte heller till en fördel att stallägaren hade besök och deras hund var väldigt intresserad av oss och stod brevid och skällde hela tiden och spran även in på banan två gånger.

Det stod även ett litet hinder på banan som jag bara var tvungen att testa vilet gick galant! Men nästa gång vi skulle ta det vägrade hon, sedan vägrade hon hela tiden på det vilket håll jag än kom ifrån. Så tillslut fich jag hoppa av igen oc sänka det till typ 20 cm och hon vägrade trava över bommen, men att skritta över det gick bra (till slut), men trava vägrade hon. Jag blir lite smått galen, jag vet inte vad jag skall göra och det bara går inte. Hon vill inte sammarbeta med mig.

Som avslutning på passet skrittade jag av ute och vi red en liten bit, vilket var härligt då vädret var så jäkla härligt. Våren är verkligen här!

Jag stod och ryktade i en timme innan jag red och ändå fick jag henne bara så här ren...



...och vad gör hon sen tror ni? När jag släpper ut henne igen..


Tack Indie!<3

Klockan är inte på min sida idag!

Har varit i stallet ända tills nu. Fick ett sms av F och vi skall iväg och rida (då skall jag rida M´s häst) vid fem skall vi träffas i stallet och vad ser jag när jag kommer hem? Klockan är ju 16.30 jäkla stallklocka, den var inte framställd en timma. Helt plötsligt har hela dagen försvunnit, var tog den vägen?

Ren häst idag...

Nu skall jag äta lite och vara i stallet om tio minuter. Great, great. Det är inte min dag idag...

Bra gjort

Smart av mig att glämma ställa om klockan brevid sängen, ännu roligare när jag insåg att klockan inte var 09.45 utan 10.45. Tur att jag inte hade stallet i morse!

Har planerat att ha lite longerträning med Indiana men när jag ser vädret ute bli jag vääldigt sugen på at rida ut i det fina solskenet! Vi får se hur det blir. Nu skall jag snart bege mig till stallet + fota lite hästar :D

Schema

Nar jag redan presenterat kommande händelser tänkte jag passa på att även pressentera Indies vecka:

Tisdag: Evtuell longeträning annars på onsdag
Onsdag: Uteritt (eventuell longerträning)
Torsdag: Ridbanan, galoppfattningar, ökad samlad trav 
Fredag: Horseballträning
Lördag: Eventuell vilodag? (Högskoleprovet)
Söndag: Uteritt


Egen tolkning

Här är min egen tolkning av omslaget till den här boken. HAde en liten mörk period där jag var litte deppig över en sak så då gör jag som jag alltid gör när jag oftasrt är arg, ledsen eller deprimerad, jag målar!
Gjorde den här  2008 kanske(?)


Jag döpte faktist den här målningen också vilket jag inte brukar göra annars, namnet blev Already too late av vissa personliga skäl till en händelse...Hehe, secret. ;) Meningen var att den här bilden skulle vara otroligt svart och mörk, men jag hade lugnat ned mig så pass när jagkommit så här långt att jag började gilla enkelheten i hur den såg ut då, så den fick bli lite simel och enkel istället för det svarta och mörka jag såg ifrån början.

FÖR många bollar i luften och fel på marken?

Känner verkligen att massor är på gång just nu! Lite för mycket kanske? Studentmössan kom igår vilket känns både roligt och stressigt. Har otroligt mycket jag skall hinna med innan dess, men om ca två veckor kommer det kännsa lite lättare. Redan nu i helgen blir det högskoleprovet, taggad? Nej. Så den här veckan måste jag plugga, plugga, plugga så Indie kommer förmodligen få det ganska slappt denna vecka. Nästa vecka är det dags för UF-mässan och jag vet fortfarande inte hur min monter skall se ut. Fortfarande ligger mina kära fyra punkter i matte C ännu och väntar på att prickas av. Suuck, jag som trodde att dom skulle pricka av sig själva...

Nu till det lite roligare då, horseballträningar såklart och jag hoppas att det skall gå framåt nästa gång och inte bakåt. På långfredag skall jag och F och kanske några fler vara med på någon långritt/distansritt(?) uppe på norra Gotland (Indianas ägare som lurat med oss). Det skall bli riktigt spännande och trodde inte att F skulle vara så positiv till det med hon var taggad till tusen ;) Så snart får jag höra av mig till Indies ägare och höra lite mer om hur det går till och vad som händer osv. Det jag vet är att det kommer finnas en lite kortare och långsammare tur (vilket vi kommer välja) och en längre ritt med lite mer fart i (som förmodligen de som tränar distans kommer välja).


Nästa grej som är spännande och lite läskigt är att jag skall på en provträning med ett nytt lag i fotboll. Nej jag spelar inte ens fotboll längre, slöt för ca 2-3 år sedan men innan dess har jag spelat fotboll i 11 år. Det känns otroligt roligt att kanske börja igen och jag är taggad till tusen! Älskar när man kommer ut på gräsplanen efter hela vindern och kan skjuta kloka skott och inlägg och det liksom säger "FOFF" mellen bollen foten och gräset. Japp yttermittfältsnörd ;) Så idag har jag varit ute och sprungit för att kolla min kondis, hehe, och se om jag skulle våga mig iväg på träning redan imorgon, men jag satsar på nästa tisdag istället! Det kommer kännas otroligt skumt att övergå i ett "rival lag" när jag i 11 år spelat i endast ett lag hela tiden, det kommer verkligen att kännas som ett svek om man tar på sig andra färgen än vita och blå..


Saknar fotbollen så sjukt mycket!

Men skulle jag spela kvar i det lag jag spelat i 11 år var jag tvungen att verkligen satsa och ta det seriöst, träningar typ5 ggr och match 1 i veckan under säsong och jag ville inte satsa så mycket då jag ville ha tid för båte att rita och hästarna och skolan såklar och det gick inte riktigt ihop. Varför måste allt vara tävlig? Kan man inte få spela bara för att ha kul? Så nu kommer jag provträna med Josefins lag och se hur de känns. De behöver folk och där ligger nivån inte så högt längre och det är inte lika seriöst där, man blir inte utfrågad vad,var, med vem man varit om man missat en träning. HEhe, det var inte riktigt så i det förra laget men iblan kändes det så. JAg kan ju även ärligt säga att jag förmodligen inte platsat i en högre division i "mitt" lag heller, man måste vara biff ;) Nej men man måste vara stark när man möter så pass bra lag och jag är inte så stor och biffig och defenetivt inte stark. Så nu kommer jag ut och springa som bara den inför nästa tisdag, men om jag bestämmer mig för att spela i laget och de vill ha mig, kommer jag inte ha det som mitt prio ett. Det kommer vara Indie. Dock är jag inte direkt känd för att göra saker halvdana. Skall man göra något så skall man göra det ordentligt och satsa på det brukar vara det som gäller, så hur det här slutar har jag ingen aning om!

Tretorn Herr, och Dam

Jag hade faktist ingen aning om att det fanns tretornridstövlar i en speciell "Herr" modell. Själv gillar jag inte tretorn (advance) så mycket, men tycker att vissa passar grymt bra i det, speciellt inom hoppningen om någon matchat en del outfit med dem i någon rolig färg. Men skulle själv aldrig köpa ett par, tycker de inte verkar vara så stabila och ge stadgan som "vanliga" läderidstövlar ger och dessutom gillar jag inte designen och har även hört att det inte är så bra kvalitet på dem, men det kanske bara är rykten?


Vad tycker ni om herrmodellen? Jag tycker att de faktist var snyggare än de vanliga advance! Om de varit lite smalare i foten osv, de ser lite sportiga ut, men själv är jag mer mot det traditionella hållet. Gillar när det är stilrent på stövlarna, men självklart finns det undantag ;)

Indie som föl och unghäst

Jag hittade några bilder på Indie då hon var ett litet föl och förmodligen unghäst. Då kan hon inte ha varit gammal, hon ser lite vinglig ut ;)


Bildkälla

Någon som ver vad det är för selliknande grej hon har på sig? Hon kallades även "Grodan" där hon växte upp. Undrar varför? Hon har ju lite skutt i sig och tänker oftast uppåt när hon blir rädd så kanske därför?

Ridbanan

Idag blev det lite jobb på ridbanan tilsammans med F. Vi började med uppvärming genom att rida ut sen körde vi själva ridpasset på banan. Det blev lite bomövninar vilket inte fungerade hur jag än gjorde. Det blev även lite träning på galoppfattning vilket gic över förväntan! Jag trodde inte det skulle gå så bra som det gjorde faktist. Däremot håller hon ännu på att stannar när jag gör travhjälp, hmm bara något tix eller något som  är fel?

(Mobiluppladdning) En bild på en inte så glad Indie, från det passet då jag ramlade av!

Indiana var inte på humör idag kan jag säga, det blåste som bara den hon var envis, jag var envis och trött så passet blev inte sådär jättelyckat men ett ridpass blev det iallafall. Det var väl vad det mesta vad passet gick ut på idag att få henne dit jag ville och sluta säga emot mig och vara så envis. Men jag är riktigt nöjd över galoppfattningarna!

Tävliiiiiiiiiiiiiing


Jag är med i en tävling HÄR!
Sponsor är www.chevalridsport.se
Favoritprodukt: http://cheval.shop.textalk.se/sv/schabrak/allround/union-jack-saddle-pad-fran-john-whitaker.html


Hemskt

(Haha, ni kommer aldrig orka läsa allt det här ;) )
Eller egentligen var det kanske inte så hemskt men det var verkligen inte roligt.

Det började bra, vi kom dit tidigt vilket gjorde att jag skulle hinna skritta upp innan alla de andra skulle komma in galopperande. Men det visade sig att vi inte blev så många då det var någon sorts ryttargala eller något liknande som de flesta var på.

 Uppsittningen gick bra då Indie inte var lika stressad som sist. Hon stod snällt still och vi kunde ganska lugnt börja uppvärmningen. Hon tog det lugnt och sansat men var ändå väldigt spänd.  Jag fick beröm av A då Indie skötte sig bra och höll sig i skinnet. ( Inte så konstigt att vi fick beröm då han typ bara sett hennes dåliga sida) Efter vi värmt upp var det dags att vänja Indiana vid bollen igen men hon verkade knappt bry sig om den. Det var otroligt skönt att hon kom ihåg den. Nästa steg var att vi skulle skritta i bredd och passa bollen mellan varandra, även det fungerade bra, även om hon ökade skritten då jag släppte tyglarna. Den övningen höll vi på med ett tag och det fungerade galant. Nästa övning så delade vi in oss i par och skrittade runt och passade varandra och då fick jag det kämpigt att hålla Indie ifrån F´s häst då Indie hela tiden drogs som en magnet mot honom när hon kom för långt ifrån. Det gick väl ganska hyfsat, bättre än förra gången men det var ändå ett jobb att hålla henne på rätt väg och samtidigt passa bollen o.s.v.

 Sen prövade vi på att kasta och göra mål i korgen, och jag kan ju säga er att det är otroligt svårt att veta hur man skall hålla bollen när man kastar, man vet liksom inte hur man skall göra.   

 Nästa övning var en mardröm, något av det pinsammaste som hänt mig tillsammans med häst tror jag faktiskt. Vi skulle fyra stycken gå bredvid varandra i en rad och sedan vända när vi kom till slutat av ridhuset och fortsätta. Vi hade A som var ledaren och alla skulle rätta sig efter hans hästs bog och man fick inte gå före den hästen och vi skulle dessutom göra det i trav. För det första kunde jag inte få Indie att hålla sig bakom A´s häst och bara drog och det gick inte att kommunicera med henne (Flashback travet kanske?) Så jag fick typ göra olika voltar och liksom gå förbi a göra en volt och lägga mig bredvid hästen.  (Vi hade också två andra hästar mellan Indie och F´s häst bara för att Indie skulle få jobba lite på det.) Så höll jag och Indie på med våra volter och A sa till mig att göra halvhalter. Hehe, det finns tyvärr ingen sån spak på henne svarade jag. Visst finns det en men den fungerar inte när vi travar bredvid varandra. Och bromspaken fanns knappt kan jag också säga er. Så det kändes ju inte heller så kul. Men sen blev det ännu värre när vi alla skulle vända i slutet i ridhuset då kan jag lova er att det knäppte till i hennes huvud och hon kände Flashback travet och voltstart! Hon gjorde sig beredd på att dra igång huvudet tre meter rakt upp i luften samlade ihop sig och benen flög åt alla håll och kanter. Jag kan ju säga att det resulterade i noll kommunikation. Jag fick ju henne att hålla sig i trav men vi var inte direkt bakom A´s hästs bog. Det gick verkligen inte. Och det var hemsk, jag kunde liksom inte göra något hon var helt blockad och tänkte bara på att ligga först.

Det är det som är det jobbiga med travhästar, det är vid såna här tillfällen man bara vill vara som alla andra och ha kul. Men det fungerar inte, man vill att allt bara skall fungera som det borde, men det går verkligen inte. Man känner dig dålig och värdelös och som att man inte kan rida klokt. Det känns som allt är emot en och alla kritiserar en. Vilket en del förmodligen också gör, men visst, det är ju inte så svårt att förklara vad man skall göra om man själv inte sitter i den positionen. Det är ännu enklare för folk som aldrig ridit en tävlad travare att berätta vad man skall eller borde göra. Det kan verka enkelt och simpelt i deras ögon men det är det verkligen inte! Speciellt inte Indie som förmodligen är ganska grön i ridningen och mer kommer ihåg vad man skall göra på travet än de gånger hon varit riden. Till travet där de vet vad de skall göra. De är liksom födda för att springa på travet inte för att fjanta runt i ett ridhus.

Det är därför det kändes speciellt tungt och som ett bakslag igår. Jag ville att allt skulle fungera och att vi skulle vara normala och som alla andra, slippa de kritiska blickarna som förmodligen fortsätter att ge travarna ett dåligt rykte. Till och med F´s häst har skött sig bra som annars när man rider honom travar med frambenen och galopperar med bakbenen samtidigt som man får hålla i honom tills armarna känns av. Jag ville för en gångs skull känna mig som alla andra och bara flyta in i mängden och slippa de kritiska blickarna. Men det är ett ordentligt jobb man tagit på sig. Speciellt när det inte var så länge sedan hon blivit avställd från travet. Det känns tungt och jobbigt och inget fungerade…

Till och med efter övningen efter gick det skit. Jag skulle trava henne i lite volter så att jag skulle få ett bättre slut på lektionen, men vad händer? Japp hon vägrar. Ju mer markerad hjälp jag gjorde ju mer saktade hon av. Gav jag hjälpen så stannade hon annars skrittade hon på i rask takt. Tillslut skulle jag banka till henne ordentligt men då stannade hon. Så tillslut fick jag typ sitta på henne och verkligen banka vilket inte kändes så kul och det tog ett bra tag innan jag fick henne i trav. Var nu det är för grej hon fått för sig vet jag inte, men hon höll på så på ridlektionen i måndags också. Ju mer hjälp jag gav ju mer saktade hon av. Kanske ett nytt tix som hon fått för sig, hon brukar ju alltid ha något brukar ha i farten, det har ju tidigare varit; Transportvägran, haltvägran och tränsvägran.

Men varför har hon tagit på sig en häst om hon inte klarar av den, Kanske ni tänker? Grejen är den att hon är otroligt duktig på att lyssna men inte i såna situationer som liknar travet allt för mycket.  Jag kan säga att hon är den travare av alla de jag ridit är den som varit känsligast för skänkeln. Och visst, jag klarar inte henne perfekt i alla situationer men jag är envis och med det tror jag att man kan komma långt på.

Det som är det jobbigaste tycker jag är att de andra som också är med på horseballen förmodligen tror att jag alltid rider som jag gör där och att Indie alltid håller på som hon gör där. Vilket verkligen inte är sant. Jag vill ju visa upp vår fina sida som vi har tillsammans, men det går inte att göra ensam, jag behöver hjälp av Indie för att klara det.

Frågan är ju bara hur mycket man orkar. Allt känns tungt nu, men det är bara att bita ihop och kämpa vidare.


Avslöjat

Nu är det så kallde "hemliga projektet" avslöjat. Som ni förmodligen redan har sett på bilderna under är det mitt schabrak som jag fick av Sandra och hennes familj i julklapp. Men vi har "fixat till" det lite. Min mormor som är jätteduktig på att sy har broderat mitt och Indies namn på varsin sida av schabraket och oj vad krångligt allting vart kan jag säga!

Det började då med att vi skulle skriva bokstäverna, som var i en stil som jag hittade på datorn, sedan skulle man då på någon sätt få över de på schabraket vilket inte var det lättaste. Det var otroligt svårt att rita bokstäverna så att de syntes på det mörka schabraket och vita pennor är ju då inte de bästa som uppfunnits.

Tillslut fick vi då dit dem så att de svagt syntes i konturerna, men det fick fungera, sedan hade vi såklart inte rätt färg på garnet hemma som vi skulle sy med så det fick beställas, inte så komplicerat men det tog ett tag för de att komma.

Nästa steg var då att sy vilket jag lämnade över till mormor, men hon hade ju såklart aldrig sytt i ett schabrak förut, hon blev inte riktigt nöjd så hon gjorde konturer runt bokstäverna vilket blev riktigt snyggt, men de liknade så inte orginalstilen så mycket.

När hon sedan sytt Indies långa namn var det dags för mitt, så hade hon lärt sig hur tyget fungerade och det blev lättare tyckte hon. Men M et blev för tjockt så hon struntade i att fylla i konturer runt bosktäverna då M et hade blivit för tjockt och stort. Så slutresultatet blev två olika stilar på varsin sida om schabraket. Men det får gå, man kan ju bara se en sida i taget ;)

Jag måste ju också brätta att vi hade en låång disskusion om vilka namn vi skulle brodera in, eftersom jag inte äger Indie så skulle jag att ha fått kvar schabraket med hästens namn, men ingen häst. Vi funderade om vi bara skulle skriva mitt namn men på något sätt var det inte lika roligt och lite egoistiskt ;) Tyckte jag.

Tillslut kom vi då fram till att vi skulle skriva hela Indies namn och även mitt namn. Även om jag inte kommer att ha kvar Indie så gör det inget att jag har kvar schabraket med hennes namn då jag kan spara det som ett minne från vår tid tilsammans. Det blev motivationen till att vi skrev hennes namn också. Anledningen till att vi skrev hela hennes namn var att det såg lite proffsigare ut ;)





Jag blev i allafall jättenöjd. Vad tycker ni? Vilken stil var snyggast?


Gossip Girl




Ja, jag är faktist en sann Gossip Girlfan också. Det började med att jag "råkade" köpa en Gossip Girl bok och det var innan serien på tv startat. Sen tyckte jag böckerna var bra och fortsatte att läsa dom. Så småning om kom det även en tv serie som de flesta förmodligen känner till.

Gossip Girl handlar om rika, bortskämda ungdomar som lever livet i mitten av New York. Men bakom den fina ytan är de trots allt ungdomar, och ungdomar lever livet. Gossip Girl bjuder på svaller, skandaler, kärlek och svek. Plus lite till.

Jag rekommenderar de här böckerna för de som gillar lite "tjejiga" böcker med skvaller, kärlek och svek. Själv anser jag att det är fel att sätta en åldersgräns på böcker då det oftast kan bli väldigt fel. Men om jag måste så rekomenderar jag den för de omkring 15-18 åldern den kan även läsas av yngre och äldre.

Här kan ni läsa baksidan på första boken: 

Men jag vill varna er som först sett tv serien, att personerna i böckerna inte beskrivs lika eller har samma personligheter då tv-serien är baserad på böckerna. Så för er kan böckerna kännas väldigt fel och bli en besvikelse om man förväntar sig samma personer. Böckerna har även blivit lite "förstörda" av tv serien då Blair i de första böckerna beskrivs som blond och blåögd och senare som brunett. Så den är lite förvirrande.

Händelserna i böckerna är inte samma som i tv serien men det finns såklart undantag. En del händelser är även som tidigare nämt baserat på de i böckerna så liknelser finns.

Jag är ett verkligt Gossip Girl fan och har även köpt Gossip Girl böckerna på engelska som jag nu håller på att läser lite då och då. (Har läst de tre första) Även på engelska rekommenderar jag dem och då är det okej att höja åldersgränsen en liten bit till. Spåket i böckerna på engelska anser jag vara ganska flytande och lättläst men det skiljer förståss från person till person.



Här är min limited edition av Gossip girl på orginalspråket, engelska.



De är ju mycket snyggare och ser lite mer sofistikerade ut i den här versionen, tycker jag.


Så slutligen vill jag ge en HISS till både de svenska och den engelska versionerna av Gossip Girl böckerna.


Det hemliga projektet

Ni som hängt med nu ett ganska bra tag vet ju att jag har berättat lite om mitt hemliga projet som jag pysslat med. Nu kan jag meddela att det är färdigt! Jag är jättenöjd och kommer fota det imorgon och så får vi se när det kommer upp bilder som avslöjar vad det är för något. Egentligen är det då ingenting speciellt men jag är jättenöjd! Så förvänta er inte för mycket men förmodligen kommer det upp bilder imorgon. Nyfikna? ;)

Historisk dag nr 2

Ja, det är faktist sant. Jag har ramlat av, igen. Jag hade aldrig någonsin ramlat av en häst i hela mitt liv för tre veckor sen. Så går jag och ramlar av två gånger med knappt två veckors mellanrumm! Men den här gången var det en riktig avramling, förra gången gled jag ju av och var ändå så nära marken.

Det gick till såhär:
Jag hade tänkt att rida Indiana på ridbanan och träna lite övningar som vi fått på ridlektionerna, under uppvärmningen när jag precis börja skritta på långa tyglar så flycker det upp en fågel från buskarna precis brevid oss på långsidan och Indie kastar sig snett bakåt och jag tror det slöt med att jag typ halvt satt halvt hängde bakom sadeln och jag kunde inte komma upp. Så jag kastade mig av. Och vet ni vad jag tänkte? "Undrar om mina säkerhetstigbyglar lösar ut sig" Haha varför liksom? Jag kan ju ändå inte direkt göra någonting åt det.

Jag har alltid undrat hur man ramlar av hästen liksom bakåt,framåt, sidan och hur det egentligen fungerar och nu vet jag lite mer. Jag ramlade av snett bakåt och landade lite halvt på vänster sida/axel/nacke. Jag höll fortfarande i tyglarna men släppte dem när jag väl låg där på marken då jag typ drog Indie i munnen. Det jag änkte när jag landat var "Aj, det gjorde ju typ ont" Indie stod iallafall kvar och jag skyndade mig att resa mig upp och ta tag i tyglarna igen. Jag fick ett litet rivsår på mitt finger annars så klarade jag mig rätt så bra, men tror att jag kanske kommer att ha ont i vänster axel och nacke imorgon. Sen hoppade jag upp igen.


Det är då så typiskt tänkte jag också, eftersom många av hästarna redan är rädda för det där hörnat och nu kommer Indie också vara det. Ibörjan vägrade hon typ gå där och kastade sig åt sidan men i slutat av ridpasset brydde hon sig inte ens.

Faktist så gick ridpasset ganska bra, även om den mesta delen handlade om att få henne att gå på den sidan när hon blev skrämd. Det här är första gången i år, tror jag, som jag rider på ridbanan och det var verkligen skillnad sen sist och kändes mycket mer balanserad på den lilla ytan och höll där med takten bra i trav i svängar osv.

Nu är det nästan dags att skaffa en kategori som heter avramlingar ;)

Tävliiiiiiiiiiiiing


Jag är med i en tävling HÄR!


Hovslagare

Nu har Indie fått på 4 nya vanliga skor. Hon hade också lyckats fått av sig den halvlösa skon och jag hittar den inte någonstanns. Jag får kolla lite nogrannare i hagen lite senare idag när jag skall ned och rida. Det blir no rätt så skönt att slippa guldskorna då de gnisslar och håller på när man går på cementgolv, det låter som en elefant kommer klampande och inte en häst.
 

Nu skall jag göra lite läxor osv och lite senare blir det ridning!

Typiskt

Det är ju så otroligt typiskt. Det första jag gjorde när jag kom till stallet idag var att gå in till stallägaren och höra om hon var hemma nästa vecka då jag tänkt ta ut hovslagaren. Trots att han sa att han inte behövde komma förren om två veckar. Men det behövs verkligen nu. Sen när jag gick ut till stallet för att göra kvällen så lyckades hon dra/snubbla i stallgången och sen var hela skon dragen snett bakåt och halva var lös. Men den var inte tillräckligt lös för att jag skulle lyckas dra bort den. Den satt stenhårt på ena sidan. Så typiskt. Men jag skyndade mig hem och ringde hovslagaren och lyckades få tag i honom. Han kommer redan tidigt i morgon bitti! Härligt! Annars hade vi fått dra bort den på nått sätt. Då kan jag även rida imorgon och förhoppningsvis åka på horseball på fredag.

En vääldigt gammal bild på Indie från de första veckorna efter att vi hämtat henne

Så imorgon skall jag upp tidigt och var även tvungen att gå upp tidigt i morse. Det är helt enkelt inte meningen att jag skall ha sovmorgon... Jag som är så rackarns trött. Men har man häst så får man väl skylla sig själv ;)


Rolig grej?

Hittade en liten rolig grej som man kan använda i stallet.
Flex- Hook

Det är mjuka krokar i gummi som böjer sig om en häst skulle dra sig mot den eller hoppa in i den. Man skruvar fast den i väggen som en vanlig krok och den klarar att bära upp vikt emot 2.5 kg. Jag har aldrig sett en sån förut. Vad tycker ni onödigt eller smart?

Krokarna finns att köpa här för 99kr för ett 2-pack.

Jag tror att krokarna kan vara bra att ha i vissa stall där det är trångt o.s.v men hur är det egentligen med kvalitén? Gummi blir ju gammalt efter ett par år med kyla/värme/fukt. Men vem vet kanske en innovation?

Illustration

Här bjuder jag på en otroligt fin illutration av hur jag för första gången ramlade av en häst, (snart 2 veckor sedan)
Ni som har hängt med ett tag vet ju att det var på min första horseballträning som jag ramlade av, och nu vet även ni andra det ;)

Det var inte just i det här ögonblicket med det var i en annan typ exakt liknande händelse bara att jag hade den andra bollen med handtag som inte stod rakt upp. Rackarns boll, men jag klarade det på andra försöket.

Den här bollen var det som jag försökte nå när jag ramlade av.

Lite besviken är jag på F som varken såg eller lyckades fota mig när jag låg där på rygg i ridhuset. Hah, jaja, så kan det gå.

Frågor till er

Jag har lite frågor till er läsare som jag hoppas på att ni kan svara på :)

-Vet ni vart/om det finns ridstövlar med stålhätta? Eller bara någon stövel med stålhätta? Hellst utan dragkedja hela vägen ned vid hälen.

-Vad är det för skillnad mellan en ridlektion och en dressyrlektion? Och då menar jag en dressyrlektion där man precis börjat med drassyr, alltså grunden. Eller är ridlektion bara ett ord som beskriver en samling på massor av olika ridlektionstyper?


Hoppas ni kan svara på någon av frågorna.

Lite av varje

Jag fick lite i all hast dra mig mot stallet idag då det egentligen inte var jag som hade kvällen, men men F var tydligen bortrest. Allt flöt på som vanligt och Indie hade såklart rullat sig igen men hon såg inte lika hemsk ut som hon gjorde i söndags.

Nu på söndag har vi lite stalltjej kväll med restaurang besök. Några gånger per år brukar vi samla ihop alla vi som hör till stallet och gör någonting tillsammans förutom att rida alltså ;) Typ bowling, restaurang eller andra aktiviteter. Så på söndag är det dags, vet tyvärr inte om jag kan då bara. Lite synd.

A pratade med mig i skolan idag och undrade om jag kommer på fredag, då är det dax för horseball träning igen. Självklart skall jag och F iväg om inte det kommer ett till dygns snöoväder som det gjorde förra fredagen. Då skall jag även få lite tips av A hur jag skall sköta situationen med att hon är så otroligt stressad i början bland de andra hästarna. Om hon nu är det igen. Så får vi även se om jag kan få henne dit jag vill. ( Sist var hon som en magnet mot F´s häst och vägrade gå  längre än 2 meter ifrån honom) Men det skall bli spännande och nyttigt och se hur hon reagerar den här träningen på fredag. Förhoppningsvis går det bättre.

Brukar ni också ha såna här stallkvällar tilsammans med aktiviteter osv?

Tävliiiiiiiiiiiing


Jag är med i en tävling HÄR!


Tävliiiiiiiiiiing

Jag är med och tävlar hos http://www.sorbyryttarna.blogg.se om en rosa träning/tävlings-outfitt, var med du också ! Gå in på deras blogg för mer information om tävligen eller för att anmäla dig.



Jag är med i en tävling HÄR!


Tävliiiiiiiing


Sponsor är: Chevalridsport
Tävlingen hittar ni HÄR! 


Lektion

Har nu varit på ridlektion. Jag blev superstressad när jag kom hem från sklan då jag efter jag hade ätit insåg att jag typ hade en halvtimme på mig att fixa allting! Men det fungerade bra, ridläraren ringde och sa att jag var tvungen att sadla och så i ridhuset så jag förberedde så mycket jag kunde hemma innan. Jag och pappa  klarade av lastningen själva idag! Ingen var hemma så vi försöke själva och det gick jättebra. Pappa vet ingenting och hästar (förutom allt som har med trav och travhästar på banor att göra) han var nog lite rädd men jag blev riktigt stolt över honom.


Väl framme skulle jag då sadla i ridhuset vilket inte gick så bra. Indie ville inte stå still utan var väldigt intresserad av att snurra runt och titta på allt annat. (vad nu det kunde ha varit då vi var ensamma där). Jag försökte sadla och samtidigt hålla henne stilla vilket resulterade i sadel på ridhusgolvet med schabrak och hela kitet. Inte lätt att sadla en häst samtidigt som man håller henne och hon snurrar runt. Tillslut fick jag faktist be pappa lägga på sadeln, vilket inte hjälpte så mycket då han la den bak och fram. Två gånger. Haha :D Han försökte iallafall. Tillslut fick han på den rätt och jag kunde hoppa upp.

Hon var då ganska lugn och avslappnad faktist och inte alls lika spänd som senaste gången. När ridlektionen väl drog igång så var hon riktigt avslappnad och jobbade på riktigt bra i traven. Kände att hon var riktigt balanserad på volten den här gången. Däremot drev hon med mig under ridlektionen idag. Annars i stort sett varje gång jag rider, spelar ingen roll om det är ute eller inne så skall hon pinka, gärna mitt under passet. Även om man är i ridhus. Så hon gjorde hele tiden signaler på att hon skulle pinka men gjorde inte det. Hon stannade och vägrade lyssna på mig vare sig när jag skulle få henne i skritt eller trav. Inte hela tiden men ibland när hon kände för det.

På ridlektionen idag hade vi tänkt satsa mycket på galopparbete ocg få henne att fatta galopp, vilket inte gick så bra. På den ridlektionen vi galopperade senast gick det mycket bättre. Efter några travartravs varv och massor av snabb flängtrav på fyrkatspåret fick hon vila lite och sedan fick jag henne ta några få galoppsprång ibland. Sista gången vet jag inte om hon blev glad eller irriterad men sparkade bakut gjorde hon iallafall. Sedan var hon faktist så slut att vi fick avbryta vårt galopparbete.

Som vanligt lite urklipp ur filmerna som pappa filmade, vi fåår se om det kommer upp någon film på när jag rider, kollade igenom filmerna och det mesta av dem var när jag flängtravade runt och försökte fatta galopp, kanske inte så roligt att se ;)

I slutet av lektinen var Indie riktigt trött, hon hade jobbat på bra under lektionen även om hon hade varit lite envis eller vad hon fått för sig. Vi kom fram till att det kan bero på att hon är brunstig som hon var så tvär och emot allting men vem vet.

Nästa gång har vi planer på att hoppa lite småhinder för att sedan ta goloppfattningar och få henne landa och fortsätta i galopp, lära henne att vänja sig vid galopp helt enkelt.  Så det blir lite av det som händer nästa gång om jag förstod ridläraren rätt.

Photos

Det blev del två från bilderna som togs på sportlovet istället. Här kommer några ovisade bilder :)






Bjuder på den sista bilden ;)

Jag och Indie är experter på att blunda på kort, så här kommer en som vi bjuder på :D

Student ångest

Känner verkligen av studentångesten nu. Eller den s.k. "Vad skall jag göra i höst" ångesten. Många av mina kompisar har det redan färdigplanerat och resor beställda, nästan iallafall. Förmodligen kommer tre av mina kompisar åka till London och jobba som aupairer, men jag känner att det är inte något för mig. Tycker inte om att vara barnvakt sådär jättemycket. Visst jag kan tänka mig att vara det, men inte varje dag!

Något som jag bestämt och vet är att jag inte skall plugga vidare i höst, jag är otroligt skoltrött och behöver göra något annat. Min kusin var efter studenten på Irland och var au pair/ hästskötare/groom men jag vill inte vara au pair och endast hästskötare säger alla är otroligt tufft och tunkt jobb. Vet inte om jag skulle klara av det. Jag är inte direkt så stark när det gäller att bära vatten osv. Men själva tanken lockar mig men är rädd att jag skall vara för klen. Därför hade det varit roligt att prova på ett sånt jobb men här i Sverige. Men, jag vet inte om det direkt finns några? :S


Jag vill verkligen ha hösten eller något förberett, jag vill veta vad som kommer hända, jag vill veta vad jag kommer att göra. Jag är inte en sån som klarar av att sitta hemma och gör ingenting, inte mer än en vecka iallafall. Sedan jag var 16år har jag jobbat hela sommarlovet och lämnat en eller två veckor i slutet och haft "sommarlov" efter de tre första dagarna har jag börjat gått runt och tjata på mamma och pappa att jag inte har något att göra och varit helt rastlös. Så jag kommer ju inte klara av att inte jobba eller något! Jag har sån jäkla panik är rädd för att jag bara skall bli sittandes hemma helt arbetslös!

Så jag går runt nu i typ stress och funderar och funderar på vad jag skall göra och vad jag vill få fram under mitt kommande år utan skolan. Vill jag pröva på olika jobb jag kan tänka mig att utbilda mig till (hö,hö för det är ju så lätt att få praktisera på just dem också) eller skall jag bara jobba för jobbandets skull, eller kan jag ens få ett jobb?. Panik, panik säger jag bara.

Någon som känt den här ångesten? Vad gjorde ni efter gymnasiet? :O

Vet inte riktigt vad det här hade med hästar att göra? Kanske att jag inte har en aning om vad som kommer att hända med mig eller Indie i höst? Ångest och panik. Suck.

The End

Jag är inte den som hetsar upp sig över vad folk säger och gör. Men jag tänker nu säga min sista åsikt om bett.

Det är otroligt lätt för folk att säga att man skall göra si eller så. Speciellt tycker en del "vanliga" ryttare att vi som har ridtravare rider fel, gör fel och har fel bett. De skulle aldrig sätta det bettet i munnen på en häst, men då har de ibland inte ens provat rida på just det bettet. Hur kan de då veta att det är så dåligt? De har bara hört rykten. Det är många som klankar ned på både ridtravarna och vi som rider dem och vi gör allt precis fel. Men de ibland har aldrig ridit en travare själva i sitt liv. Hur kan de då veta vad som är bäst? När de inte ens vet hur en travare fungerar? Sedan är det ju så med hästar som det är med människor, alla är olika individer och fungerar på olika sätt, och har man inte sett eller ridit eller känner hästen, hur kan man då veta vad som fungerar för just den individen?

Jag tycker att man verkligen borde tänka på vad man säger till andra personer man inte känner. Här kommer ett senario:

Alla säger, skrivet att pessoabett är så fel så jag bestämde mig istället att lyssna på dem, och inte förstöra hästens mun. Så jag red ut med ett tredelat bett istället. Jag travade och sedan bestämde jag mig för galopp och plötsligt galopperade hästen väldigt fort och jag kunde inte stanna den. Jag drog och slet i tyglarna på hästen men den reagerade inte. (den är dåligt skolad i dressyren det är därför, jag är väldigt dålig på att utbilda min foderhäst som jag haft i några månader som är en travare som precis klivit av tävlingsbanorna, men jag håller på att utbilda henne och få henne lyda bättre men det fungerade inte på 4 ridlektioner, och jag kan ju ändå inte rida på ett pessoa för då förstör ja ju hästens mun) Så där galopperade jag på hästen och kunde inget göra, han sprang mitt på vår lilla väg och vi mötte en bil, som tur var stannade den och vi drog iväg vidare. Jag slet och drog men inget hände, hästen reagerade inte ens. Men sedan drog hästen gärnet ut på stora vägen där det kommer massor av bilar och plötsligt kom det en bil i 90km/h och tjong så var allting mörkt. Jag vaknade i en ambulans och hade så ont i mitt ben och kände mig mörbultad, mitt ben värkte så att jag kräktes av smärta. Ja blev aldrig återhämtad igen, mitt ben är nu förlamat och jag kan inte rida klokt någonsin igen, jag kan inte ens gå. Hästen blev påkörd på vägen när vi skenade och bröt två ben och var tvungen att avlivas. Jag själv har ett förlamat ben och kan aldrig gå normalt eller springa igen, varför? Jo för att jag lyssnade på några personer som satt bakom sina datorer och sa åt mig vad som var rätt och inte, jag använde ett tredelat tränsbett och jag förstörde inte hästens mun, men han dog istället i en olycka och mitt ben blev förlamat pga det tränsbettet, hade jag haft det bettet som fungerar för tilfället så hade olyckan aldrig hänt. Varför lyssnade jag på dem som aldrig träffat eller känner varken mig eller min häst, istället för att lyssna på mig själv som tillbringar varje dag vid hästen? Jo för att folk psykar och provocerar en till att göra saker som de tycker är rätt.

Hur hade ni som personer känt er om ni bidragit till en sådanhär olycka? Förstört en människas framtid föralltid?
Jag hade då inte mått så bra...

Det jag försöker komma fram till med min lilla berättelse är att folk borde fundera på om de vet bäst, eller om det kanske är någon annan (t.e.x. personen som umgås med hästen varje dag) Har de rätt att hela tiden provocera andra och tvinga de till beslut som de själva tror är bäst? Den här berättelsen kunde mycket väl ha varit sanning och det kunde också ha varit jag. Så innan ni klagar på andra fundera på de konsekvenser som faktist kan upkomma..

Jag har ridit på en travare och jag kunde trava på henne i bara grimma, hon hade blivit utbildad som travare men  sprang aldrig några tävlingar/löp och hon lyssnade på att sakta av bara man drog i grimskaften i grimman. Dock har jag ridit många andra travare som varit med och hårdtränat och tävlat i trav, blivit avplockad och fått en ryttare på ryggen och förvänas stanna på ett svagt kommando, gör han det? Nej.

Disskusionen om bett finns det inget början och inget slut på, förhoppningsvis är personen som rider sin häst tillräckligt smart för att fatta egna beslut eller ta emot tips och råd från andra med lite mer erfarenhet.

Det var och förblir förmodligen min sista åsikt om bett för ett tag och tänk över vad ni säger till andra att göra.

THE END

Lite smutsig

Det var helt sjukt idag. Indie var verkligen smutsig! Lerig och allt vad man kan kalla det. Varken A eller C hade i hela sitt liv sett en sån lerig häst och inte jag heller! Hon hade tydligen rullat 5-6 gånger medans A såg och sen vet vi inte hur mycket hon hade rullat innan eller efter. Mina planer på ridning fick läggas ned med en gång.

Med hjälp av A så tog rengöringen av Indie 2 timmar. Nu står och inne och håller på att torka, vi får se om hon torkat till ikväll för då kan jag släppa ut henne. Vilket nog hade varit bra då hon är väldigt pigg eller något. Vårkänslor hade hon i hagen idag också sa A då hon for runt som en galning och bockade, stegrade och sprang.


Duschningen av henne gick bra och hon skötte sig och stod still, ibland blev hon lite rastlös dock, men hon var riktigt duktig och stod still nästan hela tiden. Sen fick hon stå inne och torka, då fick hon något fnatt och bockade i boxen! Vet inte riktigt vad hon fick för sig där.

Vid 21.00 tiden skall jag ned till stallet och se om Indie torkat så att jag kan släppa ut henne.



Här kommer en bild efter duschen, och nej, vi tvättade inte hennes huvud.

Jag får lägga upp en lite finare sida av Indie också, från igår.


Iväg

Nu skall jag iväg och "tämja" min leriga foderhäst och så skall det eventuellt även tvättas lite.

x-antal timmars jobb?

A ringde nyss och skrattade så mycket i telefonen att jag knappt förstod vad hon sa. Tydligen hade Inide rullat sig så mycket att hon var genomlerig, verkligen, verkligen lerig. Inte nog med det, hon hade tydligen vårkänslor också och for runt som en dåre och sparkade bakut och stegrade sig och sen ner och rullade sig igen. Så om jag skulle iväg på ridlektion imorgon sa A att jag nog borde komma snart och tvätta henne för det var nog ett antals timmars arbete. Härligt :P Förmodligen måste hon vara väldigt lerig då till och med A ringde och förvarnade mig :)

Men lite senare skall jag ned till stallet och rida, då får jag väl även se hur lerig hon har. Tydligen var det väldigt roligt. Hon hade inte rullat sig en eller två gånger heller utan typ fem. Ja, vi får väl se om det ser så hemskt ut som det lät på A, men det skulle inte förvåna mig. Indie älskar att rulla sig, speciellt på ställen där det är som lerigast.

Bilder

Igår var jag ute och fotade lite och provade de nyinköpta grejerna till Indie. Såhär snygg blev hon i sin lädergrimma :)

Det tråkiga var att jag var ensam och fotograferade så jag fick hålla mig på ridbanan och bakgrunden är otroligt ful/tråkig. Men det är som det är. Ni får se lite fler bilder senare idag men förmodligen blir det inte så många då jag frös som bara den om mina händer igår och det blev inte så jättebra kort.

det roliga är att alla grejerna passade Indie som jag provade! Till och med bootsen i ML så det var riktigt bra. Imorgon blir det invigning utav dem.

Tripp

Har nu varit nere vid Indie och pysslat och hon var helt superstressad av någon anledning när jag tog in henne, hon ville defenetivt inte stå still och när jag skulle kratsa hovarna så lyfte hon upp fel hov. Men hon lugnade ner sig när A och C tog in sina hästar. Jag blev medbjuden att följa med dem att rida men jag hinner inte. "Såret" på Indie ser bra ut och det var inte varmt och det röda hade lagt sig.

Nu skall jag göra mig i odrning för ikväll skall jag iväg till Emelie, Josefin och Sofie. Låång bilfärd väntar mig så massor av Cd-skivor är förberedda. Tidsinlägg förberedda och allting klart. Imorgon blir det ridning.

Inköpt

Der här fick följa med mig hem i torsdags :)



Ett par gummiboots, eftersom jag inte äger några transportskydd än och Indie har guldskor vilket betyder två broddar längst fram på bakskorna har jag de här i transporten så att hon inte trampar på sig. Men snart blir de förhoppningsvi´s utbytta mot ett par transportskydd.


De här var väl ett av "kapen" vi gjorde då dom i orginalpris kostade 135 och det var halva priset på dem, sen kom vi även fram till att vi fick dom för lite mindre än halva priset! Nice. Enda problemet är att de är storlek M-L och lilla Inide är ju ganska stor och behöver L så vi får hoppas på att de passar! Har vi ännu mer tur så hjälper dem så att hon inte slår emot sig men jag är lite tveksam faktist. Men det lär vi väl få se på måndag.


Även Horze och Mountainhorse sommarkataloger fick föja med hem

Det blev även en Catago lädergrimma! Pappa betalade faktist grimman, (som jag annars inte köpt) och han betalade även globus bootsen, förmodligen för att jag inte kunde bästamma mig mellan de och de andra bootsen och han ville där ifrån ;) . Men jag blev jätteglad vekligen! Annars betalar jag allting själv till Indie så som; Stallhyra, hovslagare, skor, veterinär, utrustnning och horseballektioner. Det han betalar är faktist dressyrlektionerna men annars ingenting. Så jag sköter även allting själv. Jag hade planerat att köpa en lädergrimma dp man egentligen skall ha det när man har hästen i transporten då det är en säkerhetsgrej. Jag vet, jag är verkligen ett säkerhetsfreak! 

Men på Agrias hemsida tipsar de om att man skall ha lädergrimma i transporten och den faktan kommer egentligen ifrån Svenska ridsportförbundet och tips till alla som åker mycket transport med hästen finns HÄR!

Jag har även för mig att endel försäkringar inte gäller om något händer hästen så att den skadar sig i transporten och hästen inte har lädergrimma. Jag har för mig att jag läst det på en pålitlig källa mem kommer inte ihåg vart. men jag tror att det i vissa fall kan vara så.

Tävliiiiiiing


Jag är med i en tävling HÄR!


Käre Tomten

Käre Tomten!

Jag hade tänkt be om en extra tidig julklapp i år, vilket innebär att du kan få lite extra ledig tid på julafton genom att hoppa över mitt hus. Det enda jag ber om är en liten,liten dressyrsadel som skulle passa kära lilla Indiana. Det skulle verkligen underlätta i vårt arbete inom ridningen och ge oss ett lyft framåt. Denna fina sadel har fått många rina rekommendationer av ägare till travare så den kommer säkert passa fin fint. Det går superbra med en annan dressyrsadel också, heelt okej.

Nu är det då det här med frakten hit, det är helt okej att den anländer innan nästa dressyrlektion vilket innebär på måndag så känn ingen press alls. Nissarna har lång tid på sig att tillverka denna.

Klicka för att stänga fönster
3999Kr

(P.S Jag har varit jättesnäll hela det här året, matat katterna och plockat ur diskmaskinen D.S)

Ingen Horseball ikväll

Tyvärr blir det ingen Horseballträning ikväll då vädret tydligen bestämt att det skall bli vinter igen. Så nu ligger det snö och slask överallt igen. Kanske skall jag till stallet snart med F och pyssla lite men vi får se hur det blir med det. Jag som varit så taggad hela veckan att åka oväg på träningen. Men eftersom det är en sån lång bit dit och F inte är van med vår bil och transporten och det dåliga underlaget så hoppar vi det. A skulle inte heller komma på träningen och Emelie var inte i skolan idag och vet inte hur man använder en mobil ;)

Förresten, mitt i ingenting, så har min balklänning kommit hem nu! Så nu skall jag ut och packa upp paketet! Spännande, spännande. :D:D

Bett planer

Fick en grymt bra kommentar av Susanne som på sitt sätt förklarar ungefär det jag försökte få fram:


En anledning till att det tredelade bettet inte fungerade i början när Indie kom till mig kan även ha varit för att hon helt enkelt hade för mycket energi. Om jag nu förstått det rätt hade Indie stått i nästan hela sommaren och inte regelbundet blivit riden. Då var det kanske inte den bästa idén att flytta henne till ett nytt ställe, nya hästar, ny ryttare betsla henne med ett tredelat bett och sedan ut och galoppera och tro att jag skall få stopp på henne. :P Men nu har ju hon gått ganska reglbundet och blivit tryggare och lugnare (lite iallafall ;) ) så det kan vara dags att prova ett nytt bett igen. Det negativa nu är ju att våren är påväg och alla hästarna får vårkänslor och dom blir lite extra spralliga. Men min plan är som jag sagt förut att på måndag prova det tredelade bettet inne på dressyrlektionen. Jag tror faktist att hon kan klara det då hon är riktigt uppmärksam under dressyrlektionerna. Sedan har jag även hittat ett tvådelat bett i syallet som jag till att börja med skall prova ute på ridbanan, sedan en kortare travtur ute och sen får vi se vad som händer....

Anledningen till att jag inte provade med tredelat bett på senaste dressyrlektionen var för att jag trodde att Indie skulle vara allt för uppspelt för att lyssna på mig eftersom det gått flera månader sedan hon var på dressyrlektion sist. Men nu är det dags!

Jag har aldrig ridit på ett kimblewick bett så jag har ingen aning vad det kan ha för verkan på Indie och jag vet inte heller hur det fungerar. Så det får bli en liten prövoperiod just nu med bett.

Tävliiiiiing


Jag är med i en Tävling HÄR!


Tillägg; Såret

Glömde ju att berätta. Vad ser jag idag när jag går igenom Indies ben då? Jo hon snubblade ju och gick ned på knä igår när hon blev injagad i väggen och fastnade på något sätt. Och idag såg jag hon hade fått ett sår, men tur i oturen hade hon då det bara blivit skrapat precis in på skinnet men det hade inte gått hål. Hon var bara irriterad i huden (rosa/rött), pälsen var borta i en fläck och det var varmt. Benet var inte svullet och hon reagerade inte när man tryckte eller klämde på det. Det var b.l.a därför det blev en longerträning idag. Jag ville se hon reagerade i skritten eller traven men det märktes inget som tur var. Men för säkerhetskull tog jag det lungt idag så att hon är laddad inför imorgon. Jag får kolla igenom det igen imorgon.

Longerträning

Idag var det dags för lite longerträning igen. I början gick det inte så bra när hon tröttnade kom hon in till mig i mitten. Men mot mitten av vårt lilla träningspass blev hon riktigt duktig men när det är dags för varvsbyte är det som att börja om från början igen. Men mot slutet däremot travade vi även och där var hon grymt duktigt och hängde med och förstod vad jag ville av henne. Tror hon tycker det börjar bli lite roligare nu när det är dags att få lite fart. Snabbt är alltid roligt enligt henne.

Som jag oftast brukar göra när vi haft longerträning slänger jag av gjorden, grimskaftet och linan som jag brukar ha och så hoppar jag upp och rider lite barbacka. Men jag vågade inte trava allt för mycket då jag inte vill ha träningsvärk imorgon om det blir horseball träning. Men lite trav var det, tänlte även trava lite i serpentiner barbacka men det var lite för mycket än vad jag klarade av på den lilla banan, men varje gång jag är påväg att tappa balansen eller hamnar i fel balans stannar Indie. Haha. Att hon förstår det! Men det är ju ganska bra för annars hade jag förmodligen ramlat av idag.

Imorgon blir det horseballträning om det inte kommer massor av snö inatt som de säger att det skall bli. Får hoppas att det inte kommer något, vill verkligen komma iväg imorrn igen! :D


Tävliiiiiing

Jag är med i en tävling HÄR!

Hästaffär

Idag har jag och pappa planerat att åka till hästaffären som ligger långt, långt bort där man aldrig kör förbi. Jag har lite grejer som jag skall kolla på. Men förmodligen lär det inte bli någonting handlat, men man vet aldrig ;). Jag skall kolla om det finns några transportskydd och pris på dem osv jag börjar bli lite rädd nu när Indie åker så långt i transporten och ganska ofta om det nu blir 2 gånger i veckan, vilket jag anser som för ofta utan transportskydd.

Jag har ännu bilden av en kompis, kompis häst sår på karleden efter att ha trampat sig i transporten. Det var blod och lösa skinnbitar m.m usch, usch så vill vi inte ha det.

Sen har jag också planer på att se på boots, jag har ingen aning om det hjälper men Indie smäller ihop ordentligt på lektionerna och även ibland ute. Mest märker man det på lektionerna då hon inte har balansen att jobba rätt på volt ännu enligt ridläraren men hon har blivit mycket bättre på det nu har ridläraren sagt vilket känns härligt! Indie smäller extra mycket nu när hon har guldskor och det är helt sjukt vad det tjongar om det. Jag är faktist lite tveksam om det faktist hjälper med boots då hon smäller ihop "under" ena skon tror jag. Men som sagt vi får se vad som händer och om det följer med något hem idag.

Uteritten

Det blev en kortare uteritt då vi hade lite tid på oss. Det blev en kort runda med lite trav och sedan lite egen ridning i en hage där det brukar gå kor på sommrarna. Ridturen gick bra Indie skötte sig, det var bara dåligt underlag i hagen vilket var lite tråkigt, men våren är på väg vilket är härligt:) Imorgon blir det en ridtur med M.

The Bitch

Idag blev jag så sjukt riktigt förbannad på bitchen i stallet. Hon som går under smeknamnet bitchen är ett svart sto på ca 150cm som alltid bossar omkring alla andra hästar, och stänger gärna in dem i lösdriften så att de inte kommer ut. Ibland kan det vara så att hon står för dörren och de andra fem står inne i lösdriften och kommer inte ut. Så det gäller att vara smart när man skall släppa ut och in hästarna. Det jobbiga är att man får välja mellan att låta henne hugga efter varje häst två gånger per kväll om man släpper in henne först och släpper ut henne sist eller att hon stänger in dem i lösdriften. Ibland fungerar det givetvis genom att ta in dem i omgångar och de inte står utanför lösdriften och väntar, det är den jag brukar köra på. Men idag gick hon iallafall för långt! Efter ridturen idag skulle jag som vanligt släppa ut Indie då hon var färdig för kvällen, så jag tänkte passa på att skynda mig att släppa ut henne innan de två andra hästarna skulle komma. När jag släpper ut hästarna ifrån stallet går dom genom lösdriften och även en "utelösdrift". Ingen häst var inom synhåll så jag försökte skynda mig att släppa ut henne men såklart kom den svidiga hästen travande och ställde sig i lösdriften, jag höll undan henne och släppte Indie men då var en annan häst påväg in genom dörren och där får det bara plats en häst i taget. "Bitchen" dök på Indie och högg som försökte komma ut men det gick inte då en häst redan stod där. Indie försökte smita undan den huggande hösten och hoppade typ in mot väggen och snubblade till och ramlade eller gick ned på knä och fastnade på nått sätt med ena hoven mot väggen och den dumma rackarns Bitchen fortsatte att hacka på henne. När Indie väl kom upp kom hän öven ut då jag förbannad schasade iväg de andra hästarna. Blir så jäkla arg på Bitchen som alltid skall bita alla när dom här påväg in (hon står i boxen närmast dörren). Att hon aldrig kan ge sig. Förbannad gick jag ut och försetällde mig ett stort djupt sår på Indies ben med rinnande blod och det värsta jag kunde komma på. Mem som tur var såg jag ingenting inte ens ett sår, jag gick och kollade flera varv på hennes ben för jag var säger på att det skulle vara jack eller blod någonstanns men tack och lov hittade jag inget. Indie reaferade inte heller på något ben men jag får kolla imorgon ännu nogrannare och se om hon är svullen eller något. Gaah, jag kan ju säga att "Bitchen" sjunkit långt ned på min lista nu och att hon inte ligger så bra till hos mig. Att hon aldrig kan sluta vara så sur på de andra hästarna. Det hemska var ju att jag blev så sjukt rädd att Indie skadat sig för jag var verkligen 100% säker på det. Men ibland skall man ha lite tur med sig.

Planer idag

Har varit i stan och pluggat med Sara men nu är jag hemkommen igen.

Om jag förstått F rätt så skall vi rida vid 17.00 tiden idag och hennes kompis skall följa med. Jag funderade på att rida M´s häst innan men det blir förmodligen inget av med det. Imorgon skall iallafall och M rida lite och på fredag är det ju horseballträning. Hih.

Men ni får höra lite mer om uteritten senare ikväll, det blir även första ritten för F på väldigt länge så vi får se om hennes rygg klarar av trav annars får det bli en skrittur.

Tävliiiiing


Jag är med i en tävling HÄR! :D

Pessoabett

En väntad fråga som jag visste skulle dyka upp ganska snabbt så nu tänker jag svara på den.
 


Så käre anonym här kommmer svaret.

Pessoabett disskuteras det en hel del kring just nu. Överallt i olika forum, bloggar och till och med tidningar disskuteras det om just pessoabett, och nej, jag har inte undgått det. Jag vet att det finns hur många som hälst som utrycker sig om hur hemska perssoabett är och hur hemska ryttarna som rider med pessoabett är.

Jag vet mycket väl hur ett pessoabett fungerar och dess funktion och hur den påverkar hästens mun när man tar i tygeln. Här har vi då ett exempel som man hittar på många olika ställen på internet som skall framhäva hur hästens mun påverkas av pessoabettet:
¨
När man tar tag i tyglarna och drar när man har ett pessoabett på hästen så ger den "röda remmen" på bilden ett tryck bakom örenen i nacken på hästen. Där det skall sitta nerver vilket gör att hästen reagerar på det. Har man tyglarna i några av ringarna längst ned blir även ryttaren starkare då det bildas hävstångseffekt.
Något jag bara vill ta upp innan jag går vidare är animationen ovanför som visar vad som händer med ett pessoaliknande bett. Till att börja med ser det bettet ut att vara alldeles för löst fastspänt då det hänger slappt i munnen innan det dras uppåt så den effekten är lite väl extrem på bilden. Annars skall det fungera som de visar på bilden.

Jag vet hur tänderna sitter i munnen på hästen och hur bett kan påverka både tänder, tunga och gome i hästens mun.

Tillbaka till frågan nu när ni förstått att jag har lite koll på vad som händer med ett pessoabett. Anledningen till att jag rider på just ett pessoabett är den att jag red i början på ett vanligt tredelat bett med lösa ringar, vilket inte fungerade så jättebra alltid. När Indie väl fick upp lite fart ignorerade hon mina hjälper när jag sa åt henne att sakta av. Alltså hon fortsatte och ignorerade mig även när jag riktigt drog i ena tygeln för att få henne på en volt. Så tredelat bett på Indie= Skenande Indie och en dragande Mikaela i tyglarna vilket inte är bra för hennes mun, även om det är tredelat.

Så istället fick jag ett pessoabett, som många rekommenderar på just travhästar då de ofta (inte alla) blivit lite röriga i munnen under sina år på travet. Så jag provade bettet som jag fick, ett pessoabett med tre ringar. Efter lite provande har jag kommit fram till att det fungerar bra på henne och hon lyssnar bättre på mig och hon verkar inte ha något emot bettet eller känner sig obekväm i det. Då anser jag att det är bättre att ha ett bett som jag inte behöver slita och dra i för att få stopp på henne utan jag tar hellre att pessoabett som gör att hon lyssnar med en gång och jag inte behöver dra i tyglarna. När jag rider ute har jag tyglarna i den andra ringen och alltid vid ridlektion eller när jag rider i ett ridhus har jag tyglarna i den "normala" ringen. Så anledningen till att jag använder pesoabett är att hon fungerar bra på det men jag kan ärligt säga att jag inte provat så många olika andra bett då jag inte äger några! Att börja från 0 med all utrustning till häst är ganska dyrt (jag betalar allting själv) och när man har det viktigaste kan man börja prioritera lite annourlunda. Eftersom jag har ett bett som Indie fungerar bra på vill jag hellre lägga de pengarna och prioritera på andra viktigare saker. Och vad är egentligen viktigare än hästens mun? Ingen mun ingen häst, men sadel, är inte sadel superviktigt? Transportskydd som gör att hästen inte trampar sönder sig i transporten då? borde det inte vara ännu viktigare då? För trasiga ben= halt häst = ingen ridlektion med vare sig sadel eller bett. Så det gäller att prioritera och bettet fungerar bra, jag skall även nästa gång på dressyrlektionen prova att rida med det tredelade vanliga tränsbettet och se hur det fungerar nu när hon gått med pessoabett ett tag. Det bästa man kan göra är att byta bett ofta, men då gäller det också att ha olika bett att byta med.

Det tredelade bettet med lösa ringar fungerade inte...

Hur skarpt och hemskt pessoabettet är i munnen beror som på många andra bett, hur ryttaren på ryggen sköter tyglarna. Dvs många bett är/kan vara skadliga om ryttaren inte har förståelse och rätt kontakt med hästen genom tyglarna. Ryttaren bestämmer mycket om hur skarpt bettet blir beroende på hur han/hon är i handen. Vad jag tror skall Indie inte ta någon större skada av pessoabettet då jag många gånger blivit tillsagt att ge hästen stöd i munnen med tyglarna då jag oftat gett hästen för mjuka/långa tyglar. Min sits/rakhet i ryggen är inte den bästa men något jag brukar få beröm över är min mjuka hand som oftast tyvärr är för mjuk.

Jag säger inte att jag är expert på bett eller alltid är perfekt i mina händer/tygeltag för det är jag inte. Men jag har förståelse för hur pessoabett fungerar och vad det kan ge för effekt/skador om man gör fel. Så sammanfattningsvis är pessoabettet inte det bästa bettet som uppfunnits, men det finnas både värre och bättre och på alla bett hänger det hur ryttaren är i handen.

Ni skall heller inte tro att jag är någon pessoabett älskare som alltid kommer rida och rekommendera pessoabett, utan anledningen är som jag sagt att hon fungerar bra på det nu och jag äger ett. Jag skulle gärna vilja byta ut pessoabettet mot ett tvådelat eggbett med fasta ringar istället som jag tror skulle fungera bra på Indie. Men just nu prioriterar jag andra saker som är viktigare än ett bett när jag har ett fungerande. 




Pessoabett är då kanske inte så jättebra att ha på hästar när nybörjare rider och jag kan ärligt säga att jag är nybörjare inom hoppning, därför gör jag hellre medvetet som på bilden än försöker få det perfekt när jag inte har den känslan eller vet hur mycket hästen drar fram med huvudet när den hoppar. Så då tar jag det hellre för snällt än för hårt.

Jag hoppar med Pessoa=För långa tyglar


När jag rider ute, mittenringen.


Inne dressyrträningar, stora ringen

Inne horseballträningar, stora ringen


Så där har ni anledningen till varför jag har dett bett jag har, jag skulle gärna byta ut det om jag hittar ett som hon trivs bra med och som fungerar bra både ute och inne.

Här har vi även en bild på hur det vanligt tränsbett fungerar. Så för att hästens mun skall mp som alldra bäst borde man inte ha något bett alls, det är det optimala för tänderna, gomen, tungan och munnen.

A single jointed snaffle pointing into the palate
Vill ni läsa mer om alla möjliga olika sorters bett så finns det en jättebra sida här:

http://www.sustainabledressage.net/tack/bridle.php


Hmm...?

Funderar, funderar..försöker förstå men fattar ändå inte. Min erfarenhet utav ridklubbar är ju lika med noll. Jag var inne och kollade lite på hemsidan men förstod inte så mycket mer för det. Jag får väl kolla runt lite och sedan höra med F vad hon tycker. Tror vi har missförstått lite...



Tävliiiing


Jag är med i en tävling HÄR!

Aqvarell

Gammal bild som jag målat. Den här målade jag i början av 2008.


Den har mycket klarare färger i verkligheten, men det är otroligt svårt att fånga med hjälp utav kameran.

(Alla bilder jag målat har jag målat för hand och inte kalkerade!)

Halstäcken

Vilket svettäcke med hals tycker ni är snyggast respektive mest prisvärd? Och vilket är fulast?




1119kr

Som snyggast tycker jag självklart det sista är snyggast, gillar marinblått och gult tillsammans, då ser ju hästen ut som en champion ;) Därefter kommer det rutiga som jag älskar modellen på, ser faktist rätt fräckt ut. Så om man fick önska skulle jag vilja haft ett sånt fast i blått/gult. Tätt därefter kommer faktist det bruna täcket med magjordar, fast inte i den färgen.. Det skall finnas ett blå/gult och om jag känner till Three Crown Horseline rätt så är det supersnyggt.

Något jag alltid kräver att täcken skall ha är maggjordar. Det tycker jag är väldigt viktigt för att täcket inte skall åka av eller hamna snett.

Skall man tänka prismässigt hade jag valt catagos täcke, bra passform, maggjordar osv. Lite tråkig färg bara..

Vad hade ni valt?


Tävliiing


Jag är med i en tävling HÄR!


Om bilder

Vad tycker ni egentligen om bilder? Alltså om att lägga upp bilder på andras hästar?

Som tex tog jag en hel del bilder från invigningen idag. Men jag har inte lagt upp några. Jag vet inte om jag borde göra det eller inte. För jag vet inte hur jag hade känt om jag hade en häst och hittat bilder på den på någon blogg där jag inte känner personen. Kanske hade jag tyckt det varit roligt med fina bilder på mig och min häst, eller tyckt att det varit hemskt att någon lägger upp bilder på nätet på mig och min häst utan att fråga mig. Så då kör jag iställer på att jag struntar i det om jag inte frågat de personer som är med på bilderna om det är ok.

Men samtidigt kan man undra vart gränsen går. Det kryllar av bilder från Stockholm/Göteborg horseshow. Är man då så känd att man får räkna med att man blir publicerad på bilder på internet? Jag vet inte vad jag tycker... Vid stora evenemang som stockholm horseshow hade jag förmodligen publicerat bilder. Men inte i ett sånt litet evenemang som det här idag. Vart gränsen går vet jag inte, om man får publicera bilder på andra/ andras hästar vet jag inte. Så jag struntar hellre i det då. Det är vad jag tycker är det bästa då.

Så tyvärr, ni får inte se några bilder från idag.

Hur hade ni känt om ni hittat en bild på er eller er häst på någon annans blogg?

Mycket

Som ni märkt har det inte varit någon videre uppdatering här idag, men jag har haft fullt upp!

-Uteritt
-Invigning av ridhuset
-Filosofi läxa (Filosofi=Oändligt! Blir bara avårare ju mer du tänker.)
-Stallkväll

Men ni har nog överlevt ändå, härligt att det ändå varit en hel del folk och kollat här ändå :) Kan lova er att mer kommer imorgon!

Invigningen

Det blev faktist en kort uteritt tilsammas med M innan vi skulle iväg till invigningen av det nya ridhuset. Härligt och otroligt skönt var det att komma ut i skogen igen. Hästarna var också taggade så vi tog det väldigt lungt, vi får försiktigt bygga upp med högre och högre tempo när det börjar bli vår ute. Det är inte så smart att dra iväg i galopp första gången när man rider ut och inte vareit ute på länge och våren? kanske är på väg. Då kommer hästarna få fnatt och dra iväg. Det är min teori. Så istället blev det lite trav vääldigt långsamt då M har en litev väldigt saktfärdig D-ponny men det är nyttigt för Indie att ta det lungt och hålla samma tempo som henne.

Efter ridturen blev det otroligt stressigt då vi skulle till invigningen. Men vi kom i lagom tid för att få en bra plats. Det var roligt att se hur det "omtalade" ridhuset såg ut och helt ärligt var det faktist mindre än vad jag trodde att det skulle vara! Eller snarare "ridbanan" var mindre än vad jag trodde den skulle vara. Men underlaget såg härligt ut, jag ville verkligen gå ned och känna på det. Det översta lagret var av spån,sand och något vitt fluffigt som påminnde om vitt dun eller snö. Jag kommer inte ihåg vad det var.
Band klipptes!

Själva programmen tyckte jag var sådär, det var väl inte jättebra organiserat mellan programmen och lite för mycket information om varje nummer. Det var mer som en sorts uppvisning av olika företag/organisationer som uppfödare/ridskolor osv. Förmodligen var det andra som tyckte att det var lite "segt" då många från den fullsatta läktaren försvann efter en timme. Barrelrecet var det som var lite drag i och fick publiken med sig och det blev mer en show och inte bara information, fakta, information som många av de andra numrena. I barrelracet red även Indies ägare! :)

Kolla in det härliga underlaget, hade varit spännande att känna hur det var att rida på

Men till det ännu roligare! Jag och F funderar på att bli medlemmar i den klubben som höll i invigningen. Ridhuset är väl ett av de som ligger ganska nära oss, förrutom det som jag rider dressyrlektioner i men det är privatägt. Vi får kolla upp litemer om hur det fungerar eftersom det, konstigt nog, inte var så mycket information om deras klubb trots att det var deras ridhus (antar jag). Men det hade varit jätteroligt att bli medlem i en klubb så att man kan åka och rida lite i ridhus och b.la träna på saker man själv känner behövs och även de övningar som jag får av min dressyrtränare. Vi har ju en egen utebana hemma men den är fär lite för stor häst att ens kunna galoppera i ytterspåren runt. Dessutom längs ena hela långsidan är det grenar som sticket ut så man måste ducka där. Då är man inte så koncentrerad precis. Men det är dock en ridbana! ;)  Är man med i en ridklubb kan man kanske i framtiden någongång vara med i någon klubbtävling! Det är något som hade varit superoligt! Det känns som det öppnas en hel del möjligheter om man är med i en klubb. Men jag får som sagt ta reda på lite mer om hur det fungerar och vad det kostar o.s.v.

Jättespännande jag får höra med Indies ägare som är medlem i den ridklubben! :D

Lite osmart

Ibland kan jag ju vara lite osmart. Jag var 100% säker på att jag hade stallet ikväll så jag åkte det. Men tydligen hade jag inte det! Bättre att tra att man har det än att glömma bort det i allafall. Så det fick istället bli en kort promenad med Indie på ca 1km istället.

Jag och E hade planerat att vi skulle rida i eftermiddags men då regnade det. Det var ett kort uppbehåll när jag kasta på mig reflexvästen och Indie reflexgrimman dock så det var faktist ganska sköt ute. Jag tänkte att hon borde få röra på sig ifall hon blivit stel sen igår men det såg bra ut. Hon gjorde inte så mycket fysiskt men det tar ju på dem när de går runt och är spända. Promenaden gick bra men som alltid när det blåser bor det massor med farliga monster och spöken i varje buske man ser. Men det är så med alla hästar. Det är bara vi nänniskor som inte är smarta nog att se spökena;)

Indies föl

Idag var jag och hälsade på Indies ägare och tittade på Indies "föl" riktigt söt var hon! Fyra år blir hon i år. Jag tyckte att hon hade en riktigt snygg färg trots att den skilde sig mycket från Indies och var ännu nättare och mindre än Indie. Man kunde även se på hennes ansikte att hon liknade Indie lite. Hon hade Indie stora öron! :D Jättekul att träffa ägaren igen och bara få prata lite. I morgon blir invigning i det nya rihuset där hon bla skall rida barrelrace. Jag och F skall iväg ock titta och jag trar vi kanske till och med får med M och E också! Det hade varit superkul. Det skall bli riktigt spännande att se hur rihuset ser ut, vi körde förbi det idag och det var enormt. Men jag har ju inte så stor erfarenhet av olika ridhus så det kanske bara är jag som tycker :P

Men jag antar att jag får se imorgon.


Jag blev även medbjuden på en långritt på långfredagen tillsammans med dem (hehe passande just på långfredagen va? ;) ) Men vi får se hur det ser ut den dagen, men det låter riktigt kul att komma ut och rida lite på andra ställen och det är nyttigt för hästarna att få göra lite olika saker. Jag blev även erbjuden att komma och rida någon av hennes andra hästar tillsammans med henne någongång i framtiden. Låter jättekul men vi får väl se hur det blir med det. Det är ju alltid nyttigt att rida olika hästar och helt ärligt så tror jag aldrig jag har ridit en häst så länge som jag gjort med Indie.

I förra stallet hade Sandra en häst som hon alltid höll på och pysslade och red på medans jag hoppade runt på två och ibland även den hon red. Sedan sålde dom min kära favorit! En av de bästa hästarna jag känt, en travhäst som de fick gratis. Underbara Tribina. Istället köpte de en ny dressyrhäst som jag då också fick rida. Senare blev hon betäckt och jag fick sakta trappa ned ridningen på henne och det blev mindre och mindre ridning för min del i samband med hennes dräktighet.

I stallet jag är i nu hoppade jag runt på 5 hästar. Så där var det verkligen omkringhoppande på olika hästar!

11/03-2011 Historisk dag

Igår hände det för första gången i mitt 19åriga liv... Jag ramlade av en häst!
Vi får väl ta det från början.

Igår var jag som sagt på mitt livs första horseballträning. F var med och hade med sin häst och en kompis som red den. Det hela började med att vi inte ens hittade ridhuset så vi fick ringa Emelie som också skulle prova på och hon fick stanna och vänta på oss när vi vände (vi hade tydligen redan kört förbi ridhuset). Sen när vi kom ikapp Emelie och hennes pappa fick vi köra bakom dem hela vägen till ridhuset.

Väl framme var vi först där, båda hästarna hade tagit den ganska långa resan bra. Varken nervösa eller svettiga var de. Avlastningen gick jättebra och de tog det ganska lungt inne i ridhuset brydde de sig inte heller medans vi började sadla dem osv. Sedan vet jag inte riktigt vad som hände. Först var det bara jag F och Emelie där sen "poff" och det kryllade av hästar sadlade och färdiga överallt inne på ridbanan. Vet inte riktigt var de kom ifrån men några hade tydligen ridit dit.

När det var dags för mig att gå in på banan och börja rida var helt ärlig hemskt. Det kryllade av hästar och Indie blev jätte nervös. Hon typ sprang/gick runt omkring mig medan jag höll i tyglarna och hon lyssnade inte direkt på stopp... Efter vår lilla snurrande i vad som kändes i en evighet så hoppade jag upp och började skritta henne. Där fortsatte vår lilla uppvisning. Vi skrittade runt bland alla hästar och endel for förbi i galopp och i Indianas huvud var det nog mycket som snurrade. hon kastade sig åt andra hållet men där var också en häst. Sedan började hon trava när någon annan smackade och ungeför så höll det på. A kom fram och frågade om det bara berodde på hästen och jag sa "Nej jag spänner mig som bara den också!" Så han försökte köra lite psykologi på mig men vet inte om det fungerade något vidare. Det gick till ungefär såhär;
A: "Favoritfärg?
Jag: "Vet inte"
A: "Men det är väl klat du har en favoritfärg?"
Jag: "Nej jag har ingen favoritfärg."
A: "Jaha Men någon?"
Jag: "Nej"
A: "Okej, Har du körkort?"

Så jag vet inte om hans fösök till att få mig att tänka på annat hjälpte.. Men jag provade att trava henne lite för att hon skulle få annat att tänka på men då vägrade hon istället att lyssna på mig. Så vi gick bort till F´s häst och höll oss brevid dom och skrittade brevid varandra och gjorde halt, skrittade, och gjorde halt. Efter ett tag hade hon lugnat ned sig någorlunda.        

Efter vår lilla "lyssna" övning så kom A och samlade ihop oss nybörjare och tog med en horseball. Den drog han och strök mot hästarna. Indie undrade vad han höll på med lite ibörjan men brydde sig inte så mycket. sen började han kasta den över och under Indies hals och över baken på henne och F kastade tillbaka den. I början ryckte hon till lite men stod kvar. Tillslut reagerade hon inte ens och man kunde studsa den mot hennes hals utan att hon brydde sig. Det var otroligt coolt! 

Vi fortsatte genom att börja passa varandra uppe på hästryggen och Indie skötte sig jättebra. Sen forsatte vi genom att passa vrandra samtidigt som vi skrittade och det fungerade också bra. Vi hade en liten samling i mitetn och gick igenom lite regler och gjorde några övningar. Sedan delade vi upp oss så att jag, Indie och den andra hästen från vårt stall och A var i ett gäng. Vi passade runt och släppte tyglarna helt och hästarna fick gå. 

Sedan var det dags, vi skulle plocka upp bollen ifrån marken, medans vi satt på hästen. Jag kan ärlig säga att Indie var den största/högsta hästen av de 7 hästarna som var där inne...Vi började med att plocka upp bollen ifrån en pall och det gick lätt och bra. Sedan lade A bollen på en liten hög av underlagen på marken och jag skulle plocka upp den genom att hänga ned ifrån Indie. Jag tror aldrig marken har varit så långt ned förut! Indie kändes ungefär 164cm för hög ;) Men helt otroligt nog så klarade jag det! Antar att jag kan tacka att jag är ganska vig av mig (eller ganska mycket vig, kan lägag fötterna bakom nacken) ;)  Sedan fick jag göra om det utan den lilla högen som bollen låg på och dessutom med en boll där hantagen inte stod upp. Jag var ungefär sådär 3 cm ifrån handtaget med fingrarna där det ungefär sa POFF  och jag låg på rygg på marken. JAG RAMLADE AV EN HÄST FÖR FÖRSTA GÅNGEN I MITT LIV! Eller jag snarare gled av och marken var ju nära. Då sa jag någon som liknade det här: Jag har ALDRIG ramlat av en häst i hela mitt liv! Och så gör jag det nu! Fan jag som skulle klara mig utan att ramla av tills jag var 20år. Fan det är ditt fel A. Förresten F det här borde inte räknas så att det blir tårta! A trodde inte det var sant att jag aldrig ramlat av tidigare, men det är det faktist, trots alla år jag ridit. Sen hoppade jag upp igen och provade en gång till och då gick det bättre. Historisk dag var det verkligen. Jag ramlade av! Men det gjorde inte ont det var väldigt mjukt underlag. Otroligt nog har jag inte ens träningvärk idag!
                



Här kan ni se hur otroligt stora öron Indie har! :)

Indie står snällt ock väntar

Nervös tjej? Japp.

Första markplocket!


Vi fick även prova på att göra mål osv och i slutet blev det en liten träninsmatch där man bara fick skritta om man hade bollen. Det var helt otroligt hur Indie gick ifrån att vara super pigg/nervös och inte lyssnade till att jag kunde rida med tyglarna hängande och kasta bollar över hennes huvud! Dock vägrade hon att gå längre ifrån F´s häst än 2 meter. Det gick inte att få henne ifrån honom. Han var väl hennes säkerhet. Man kan ju inte kräva allt för mycket ifrån henne första gången. Men jag var riktigt nöjd över henne i slutet. 

Galen kväll var det i allafall och Indie var genomblöt trots att vi bara skrittat, hon var nog ganska trött psykiskt om man kan säga så. HEmresan gick bra och hästarna fick mysa och sova inne i natt. 

Grymt rolig, hemsk, pinsam och otrolig kväll var det. Nästa träning blir nu på fredag igen! :)         

Lite tråkigt med så mörka bilder, men jag lovar, det är omöjligt att fota i det ridhuset. Dessutom är de här tagna med en digitalkamera. Men det är iaf bilder.          

Galen kväll!

Horseballträningen igår var; hemsk, galen, pinsam, sjuk och otroligt rolig.

Återkommer om update senare idag! Nu skall jag till Indies ägare.

Förhoppningsvis

Just nu håller jag och F förhoppningsvis på att lasta inför träningen. Den börjar 19.00 önska mig lycka till! :S

Bilder från Sportlovet

Här kommer ett gäng med bilder från sportlovet, det här får bli del 1. Hoppas ni inte blir allt för uttråkade ;)







...tack Sandra...(jag bjuder på den)





Freejump


2249 kr Freejump Flyone ridsko.

Ärligt talat så förstår jag inte riktigt hur dom tänkte när de tillverkade de här skorna. Alla vet väl att det finns en anledning till att ridskor har klack? Så min fråga är varför de här inte har det? Trots att de inte har klack kostar de hela 2249, utan chaps.

Visst ser de ganska coola ut, men de ser inte uta att ha den bästa stötdämpningen för foten heller. Någon som har de här skorna? Skulle vara intressant att veta om de är värda sina 2249 kr, som man annars nästan kan  få ett par läderidstövlar för...

Av någon konstig anledning påminner de mig om "Peter Pan skor", vet inte om det bara är jag :D:D

Min kommande hästhelg


Ja såhär ser den ut ungefär, och så blir det självklart ridning också.

Horseball roligt och läskigt att se vad som kommer hända och hur Inide kommer att reagera tillsammans med de andra osv. Jag kommmer vara grymt nervös! Men det skall bli roligt att visa Emelie hur Indie ser ut hon har ju ännu inte sett henne.

Lördagen skall bli spännande och se hur Indies föl ser ut. Jag vet inte om man kan kalla det föl eftersom hon är en unghäst, skulle jag gissa på. Inide fyller ju 8 i år så "fölet" kan väl inte vara allt för gammalt. Det skall bli riktigt spännande att se hur den ser ut i färg och tecken osv.

Ridning står också på schemat såklart, nu är det dax att bege sig lite längre iväg och rida ut. Det fungerar nu att ta sig till skogen och alla ridvägarna. Äntligen. Även ridbanan går att rida på nu.

Invigningen av Gotlands nyaste ridhus kommer ske på söndagen där bla Indies ägare skall uppträda i barrelrace om jag försått det rätt. Skall bli spännande att se det nya ridhuset. Jag vet inte hur man hittar dit bara... Men än så länge har jag lyckats få med två stycken från stallet som skall med, så vi får väl hoppas att vi hittar rätt tillslut.


Ridpass?

Jag vet inte ens om man kan kalla det ett ridpass det jag och Indie höll på med idag. Glag som jag var åkte jag till stallet för atts edan märka att dte inte alls går att rida på ridbanan. Så vi hick hålla till på vår provisoriska ridbana i hagen. Men där var det nu gegga, vatten och massor av isfläckar. Men vi försökte ändå, vilket inte gick något vidare. Vi hade ingen kommunikation över huvudtaget. Jag sa halt, Indiana sa trav. Jag sa trav coh Indie sa halt och ungefär så höll det på. Plus att hon halkade i leran och det blev spårit och allt var bara allmänt imot oss. Jag satt och spände mig och det blåste typ storm. Både hon och jag var helt ofokuserade och alla dessa dånande flygplan, vad GÖR dom liksom? Vad jag vet har vi inte någon hemlig flygbas i skogen bakom stallet.

Men ibland går det kasst vi får istället hoppas på att det kommer fungera bättre imorgon i ridhuset på Horseballträningen :D

Jag passade även på att tvätta Indies ben då dom var väldigt smutsiga och efter det så kallade "ridpasset" så var dom både genomblöta och bruna av lera. Förmodligen lär hon ha bruna strumpor bak igen imorgon men ville inte släppa ut henne då hon var så blöt. Så det fick bli rengöring istället. Nu står hon inne och torkar tillsammans med M´s häst. Det har dom nog inget emot, precis när jag blivit klar med allt såg jag att det började ösregna och det regnar ännu..

Imorgon sker det!

Okej...Nu kan jag inte hålla mig längre. På fredag bli det den första horseball träningen! Det är bokat, bestämt och klart. F skall följa med och ta med hennes häst men tyvär kan hon inte rida då hon har skadat ryggen. Emelie skall med också. Det skall bli otrolligt spännande, men förmodligen lär det inte hända så jättemycket första lektionen. Det blir väl säkert lite vänja hästarna vid ridhuset, varandra och sådär. Det kommer inte bli för mycket information utan vi kommer ta det lite lugnt så att hästarna inte blir allt för förvirrade.

Helt ärligt tror jag inte att det kommer att gå sådär toppenbra, de andra hästarna som kommer vara med som jag vet är, Emelies tävlingshäst, någon av de 17 st hon har, A´s riddarspelshäst (förmodligen), någon westernhäst och jag och lilla Indie. Så jag hoppas att hon kan ta det med lite ro och att hon inte stressar upp sig. När man väl kommit upp på henne och hon får annat att tänka på så brukar det fungera bra. Det bästa är ju att hon även får sällskap i transporten så då kommer hon förhoppningsvis ta det lite lungt. Dock är det en bit vi skall åka.

Indie är väl inte allt för van med att ha massor av hästar omkring sig i ridhuset men vi får hoppas att det fungerar bra, annars brukar det oftast gå bättre den andra gången man försöker. Så är det nästan alltid med det mesta. Så, redan imorgon skall vi iväg! Otroligt spännande och läskigt som sagt.


Finally!!

Tyvärr blev det ingen ridning, jag åkte till stallet men fick så sjukt ont i huvudet så jag förberedde lite inför kvällen hälsade på Indie och åkte hem igen. Men det bästa av allt är att äntligen går det att rida på ridbanan igen!! Wiie. Nu skall det jobbas klokt. Imorgon skall vi jobba hemma så då hinner jag med lite ridning på banan för första gången i år!

Mot stallet

Nu skall jag ut och rida i blåsten så vi får väl se hur det går eftersom det blåser verkligen rejält idag. Bäst att rida nu innan det blir ännu värre. Jag har även stallkvällen så vi får väl se om det blir av på samma gång eller om jag skall till stallet i två omgångar i stället.

Igång

Nu är mitt lilla "hemliga" projekt igång igen. Grejerna vi har beställt kom hem igår och jag och mamma var och hämtade ut det. Nu skall jag bara överlämna grejerna till nästa person som kommer att avsluta projektet med kanske lite hjälp utav mig. Känner jag henne rätt kommer hela projektet vara avslutat till helgen, kanske till och med till fredag! Nu kanske jag överdriver mitt lilla "hemliga" projekt lite men jag gillar det. Jag hoppas verkligen slutresultatet blir bra. Så nu får vi hålla tummarna och så kanske ni får se vad mitt långa projekt som defenetivt gått över på tidsplanen är för något. :D

Kanske?

Nu kommer det eventuellt bli en horseball träning på fredag men jag vågar inte riktigt säga det. Det känns som att det möjligtvis inte kommer bli av. A pratade med mig om det i skolan idag och antingen blir det en mindre prova på lektion nu på fredag eller så drar det igång näst, nästa fredag alltså den 25. Självklart hoppas jag att det blir av nu på fredag och jag borde verkligen prata med F. Det är helt otroligt men jag har faktist inte pratat med henne sen hon kom hem! Eller pratat i telefon har jag men inte träffat henne! Dags att förbereda henne kanske? :) Hoppas verkligen hon vill hänga på för ärligt talat så kan jag inte komma till den peremilinära träningen nu på fredag annars.

Bildkälla

Dressyrsadel

Vill ha en dressyrsadel, grymt otroligt mycket. Det hade underlättat en hel del på ridlektionerna. Få bättre stöd och en bättre sits och det går att jobba med hästen på ett helt annat sätt. Men vad säger ni, hjälper dressursadel lika mycket som man tror att den gör? Det lär förmodligen vara en otrolig skillnad om man skall jämföra med min kära (antika ;) ? ) allroundsadel jag har nu. Den är inte antik men skall man jämföra med "dressyrstallet" är den verkligen det! Haha. De dressyrsadlarna jag ridit i gör att det känns som man verkligen sitter stabilt. I allroundsadlarna är det mycket lättade att falla framåt då de såklart även är byggda för hoppning och vara en mer "öppen" sadel om ni förstår vad jag menar. Jag är verkligen supernöjd av att jag har en sadel överhuvudtaget men ibland hade det underlättat med en dressyrsadel tror jag.

Men något jag är otroligt stolt över är att jag kan sitta ned i traven på Indie i vår sadel, jag tror hon är en av de första travhästar som jag lyckats klokt med det på. Vilket är väldigt coolt.

Halstäcke

Förut har jag varit väldigt anti halstäcken då jag tyckt det sett lite töntigt och onödigt ut. Lite för mycket helt enkelt. Men igår insåg jag att det verkligen är en superuppfinning! Som sagt var jag då på ridlektion igår och Indiana blev väldigt svettig men jag var förberedd på det och hade med svetttäcket. Men, blötast var hon ju på halsen! Så när vi kommit hem och hon blivit omskött och fått foder m.m var hon torr på hela kroppen tack vare svettäcket men inte på halsen. Så jag fick vänta med att släppa ut henne då det var otroligt kallt ute. Hade jag haft ett svettäcke med hals hade det "problemet" varit löst samtidigt som hon blivit torr på resten av kroppen. Så ett svettäcke med hals är inte en sån dum uppfinning ändå!


Men jag kan inte låte bli att tycka att det ser lite halvkonstigt ut ändå, en häst är ändå en häst :)

AMH

Jag tänkte fortsätta på mitt lilla spår om AMH...

AMH står ju för American Miniature Horse, vilket som jag berättade tigare min faster har fyra stycken. Jag har varit hos henne i helgen och då fick jag höra hennes nya planer, nämligen att det är två och en halv hästar till som var påväg till henne och skulle komma nu på torsdag! Ett underbart snyggt hingstföl och en sto som är dräktigt. Importerade ifrån Holland om jag kommer ihåg det rätt. Hon förklarade för mig om hur alla avelslinjer gick till och de största linjerna med mest status och hur hon tänkt göra med sina hästar. Ärligt talat hängde jag bara med lite halvt, det är verkligen en hel vetenskap!

Jag var även med henne i Storfors i Danmark för två år sedan och tittade på en utställning av AMH hästar från hela världen och det var verkligen en upplevelse. Jag kan ju ärligt säga att det inte var något för mig precis... Kvällen före stod de flesta och trimmade öronen på hästarna i en halvtimme typ, på en häst! Men det var riktigt coolt att se hur snygga de hästarna var! Trots deras otroliga exeritör var det faktist någon häst som de tränat alldeles för mycket och var för smal, men som tur var märkte även domarna det. Det är många stuterier främst i Holland och Tyskland som satsar stenhårt på AMH avel och det är faktist en riktigt stor "sport" eller vad man nu skall kalla det.

Endel hade även transporter som var byggda till just miniatyrhästar där det på utsidan av transporten var målade bilder av deras bästa miniatyrhästar. Varken jag eller min faster hade ju då sett någon utställnig förut och jag fick en liten chock när alla stod inne i ringen och böjde sig upp och ned och gjorde rörelsemönster med händerna för att få hästarna uppmärksamma och böja på huvudet på rätt sätt.

Men jag måste ju bara berömma dem för hur snygga de var och hur hanterade hästarna var när de flyttade ben och stod rätt och knappt reagerade på saker runt omkring sig. De hade även uppvisning i körning och i slutet blev det även en spontan löslongering för endel ekipage, vilket inte var förberett och det syntes då endel hästar bara stod still och andra försökte rymma utanför ringen!

En rolig upplevelse även om man inte förstod allt för mycket. Här kommer lite bilder ifrån den helgen:





Finns i alla möjliga otroligt snygga färger! Tänk om de hade varit ca 1.20 m högre bara..


Som ni ser var färgerna otroliga och här var min favorit, tyvärr var det omöjligt att fånga
den riktiga färgen på bild, speciellt med en kass digitalkamera på 3,2 mpx, dregel över färgen 
på den här snyggingen.
 
Här var en av de minsta fölen, men det fanns en som bara var några dagar! Den slöt en
 bit under knät.



Väntat

När jag tog in Indie var hon jätte lugn och go och trots E tog ut en häst och Indie blev ensam i stallet gick det jättebra, hon lugnande ned sig efter en minut sedan stod hon och halvsov. Inte ens när hon såg transporten reagerade hon något speciellt.

Vi försökte två gånger utan longerlina vid lastningen och hon gick upp för halva rampen och stannade, sedan klev hon av på sidan. Men när vi tog longerlinan gick det på första försöket. Sedan stod hon inne i transporten och var otroligt lugn. Vad har hänt liksom? Hela den här veckan med Indie har varit fantastisk! Hon har varit lugn och gått super i ridningen och varit otroligt sammarbetsvillig. Hela veckan har jag tänk att "Idag händer det nog, idag kommer det bli en sämre dag i ridningen" men det har inte hänt. Longerträningarna har gått bra, ridpassen, övergångarna, när Sandra red och barbacka ridningen. En helt fantastisk vecka=Perfekt sportlov.

När vi väl kommit fram till ridhuset (ca 10 minuters bilfärd) öppnade jag transportdörren och såg att Indie var blöt och stod och skakade, lilla gumman. Hon hade stått och stressat upp sig i transporten. Det var ju väldigt länge sedan sist vi åkte, trots det hade hon inte stressat upp sig lika mycket som första ridlektionen vi var på.

När vi skulle värma upp var det två andra ponnysar i ridhuset och när de gick och vi blev ensamma började Indie snurra runt, gå runt mig, titta mot dörren och i stort sett totalignorerade mig som försökte hoppa upp på henne. Hon hatar att bli lämnad ensam. Men är hon ensam från början går det bra. Till slut när jag gått med henne lite lyckades jag komma upp på den kära upstressade pållen och då fick hon annat att tänka på och koncentrerade sig mer på mig. Men det kändes verkligen som ridlektion 1 all over again.

På själva ridlektionen gick det inte så mycket bättre, det kom in en annan häst, en grymt snygg dressyrherre (som jag faktist ridit en gång!) som hon träffat i stallet innan och då var dom väldigt intresserade av varandra. Men i ridhuset var han otroligt fokuserad, vilket inte Indie var. När hon inte  kollade på honom envisades hon att i varje varv kolla ut genom det endra fönstret som fanns i ridhuset. Visst hade vi våra bra studer idag men det kändes som att det var fler då det gick lite sämre. Vi jobbade mycket på volt, vilket är nyttigt för henne, övergångar och även tempoväxlingar i ökad och samlad trav. Men det är helt otroligt vad hon slår ihop hovarna så det bara smäller om det! Speciellt nu när hon har guldskor.

Det possitiva var att ridläraren sa att Indie blivit riktigt duktig på att bära upp sig lite mer och att hon förbättrat balansen och jobba på volt. Det var väldigt trevligt att höra då det varit det mesta jag försökt träna på under vintern och varit minn mål.

Något jag skulle tänka extra på var att ha stöd i tyglarna, jag är lite för snäll och har inget stöd i tyglarna och har de gärna lite längre än dem skall vara. Så det skall jag träna mer på. Även ökad och långsam trav. Jag kände mig till och med elak att be Indie jobba på så mycket idag då hon var otroligt trött i slutet, jag fick verkligen be och tvinga henna att trava den sista gången, hon var verkligen trött. Lilla stackaren. Men det är väldigt nyttigt, det känns på något sätt skönt att man kan få en travare att bli trött genom att jobba och inte genom att springa rakt fram.

Pålastningen hem gick på tredje försöket då vi tog longerlinan. Så hon har varit riktigt duktig med lastningen. Att ridlektionen inte gick så jättebra var nästan väntat då hela veckan varit en dröm. Men ibland går inte allt perfekt. Pappa var med och filmade min hemska lektion, kanske inte vad jag tänkt när jag bad honom att filma. Så någon film lär ni nog inte få se...
Men jag har klippt ut några bilder ifrån filmen. :)

Hur brett står hon med bakbenen liksom? :)
Jag är grymt nöjd över kvalitén på filmen! Är den inte otroligt bra för att vara i ett ridhus?


Ridlektion

På schemat idag står det ridlektion, jag är taggad, nervös och förväntansfull. Det var otroligt länge sedan sist och jag undrar hur Indie kommer ta det hela. Jag hoppas hon går på transporten lika bra som sist.

Även idag har jag träningsvärk från fredagens barbackaridning men det får gå. Har jag tur hinner det gå över lite till ikväll.

Snygg?

Min käre faster var pratade så mycket om hästar och annonser så jag kollade runt lite på hästnet och jag tror jag blev lite kär...

I den HÄR hästen.
Nu kan jag ju ingenting om unghästar med steget ser grymt bra ut. Självklart förändras det lite när hästen växer och får ryttare på sig.

Något jag fått för mig är att många unghästar ofta har extra fint steg i början men det förändras ju mer den utvecklas med ryttare. Är det så?

Själv skulle jag aldrig köpa en unghäst då jag varken har kunskapen eller vet hur de fungerar... Men drömma går ju!

Plötsligt händer det

Imorgon sker det äntligen! Om inget kommer i vägen som det vanligtvis gör. Ridlektionen är inbokad och klar. Äntligen, äntligen och äntligen säger jag. Nu får det ta och hända. Vägarna är okej, mr M är hemma och kan hjälpa till med pålastning, ridläraren kunde samma dag som jag och pappa kan tänka sig att köra.

Mr M skulle idag också lagra transporten, stänkskyddet eller vad det nu heter hade  lossnat! Hjulen skulle pumpas och i morgon är det dagt för förberedelser. Vi får se vad lilla Indie tycker om att gå ombord på transporten bara. Det återstår att se...

Otvättade skydd, farligt?

Mina skydd som jag skall använda speciellt på ridlektionerna passade jag på att tvätta igår. Jag läste en atikel i HIPPSON att om man int tvättar nya neoprene skydd/lindor kan dom orsaka smärta, svullnader på benen (speciellt i skenorna) på våra kära hästar. Om det stämmer vet jag inte, men jag kan tänka mig att det stämmer. Det är ju som att vi köper en ny väldigt färgad tröja och använder den innan vi tvättat den. Det händer då ganska ofta att man får röda utslag på huden. Så jag tror det kan vara möjligt att hästarna kan få reaktioner av nytt neopren. Det är väl så med de flesta kemiskt framtagna ämnena. De brukar vara extra starka när man köpt något nytt. Man kan känna att det till och med luktar när man öppnar en ny sak som varit förpackad i tex en plastpåse. Så igår roade jag mig med att tvätta de nya skydden. Det kan ju inte direkt göra någon skada...

Det stod även att har man riktigt otur kan det till och med hända att de får svåra skador på benet att det kan ta upp till 6 månader för hästen att bli återställd.


Focus

När jag komm till stallet och hämtat in Indie fick hon typ fnatt eller något liknande. Hon stressade upp sig som bara den och for runt i boxen och smällde hoven i boxdörren. Jag kände att jag inte orkade bråka med henne idag, speciellt inte om hon skulle vara så där uppstressad när jag skulle rida barbacka. Så jag släppte in en häst till och hon lugnade ner sig. Det har ju aldrig varit något problem förut, så jag vet inte vad hon fick för ryck. Hon lugnande ner sig i allafall och allt var som vanligt igen.

Som sagt blev det lite barbackaridning, det är ju riktigt nyttigt för balansen :) I början var Indiana totalt ofocuserad, vilket till en viss del kan ha berott på alla flygplan (vad gör dom idag liksom?) och två vedklyvar ifrån varist håll av "ridbanan" som gnisslade och skrek där dem sågade något. Tillslut började hon fokusera någorlunda och vi gjorde lite travövningar i serpentiner m.m. Det höll även på att bli en historisk dag då jag nästan gled av henne i en sväng, men jag klarade att balansera upp mig. Jag är riktigt stolt över Indie Idag och att hon stod hennes ut med mitt hoppande och skumpande ;) på hennes rygg. Men hon var väl inte allt för glad ibland. Trots det är hon en av de travhästar som jag ridit som har den absoult bästa traven. Det går faktist att sitta ned i traven på henne med allroundsadeln på och hennes trav är riktigt skön och flytande.

Jag märkte också att Indie inte kände för att lyssna så bra på mig idag. Hon ville inte lyssna på mig när vi skulle göra halt så det fick bli lite träning på övergångar också, speciellt mellan skritt och halt. Om man nu kan kalla det en övergång? Slutligen började hon lyssna någorlunda bra på mig men hon har defenetivt haft bättre dagar.

Det bästa med hela ridpasset var slutet då hon var riktigt fokuserad och jag fick henne att jobba riktigt bra, tror hon la lite mer tyngd på bakbenen och fick även henne gå på tygel ett bra tag. Det känder otroligt bra och hon var riktigt fin i slutet!

Bild ifrån i tisdags


Godmorgon


Har faktist varit vaken ganska länge men har kommit hem nu. Jag har sovat över vid en kompis. Jag hade planerat åka till ridportaffären idag men jag kunde inte hitta dit därifrån jag var! Så nu är jag hemma i stället.

Dagens planer ser ut som så att jag skall till stallet alldeles straxt och rida lite. Måste förbereda Indiana inför helgen. Senare ikväll skall jag åka iväg och sova över hos min lilla lusin som jag skall vara barnvakt åt hela dagen imorgon. Det roliga är att dom har tre American Miniature Horses. Egentligen har dom fyra men en har dom lånat ut på foder. Riktigt snygga är dom, dom får då som sagt inte vara över 91 cm i manköjd! Helt otroligt egentligen. Trots det har dom grymt fin exitör. Så hos henne skall jag vara barnvakt, jag får väl försöka lura ut henne i stallet, trots att hon inte gillar det såå mycket ;)

Hennes mamma ringde mig igår och skulle hämta hem hästarna som gått tillsammans med några andra AMH småttingar vid stället där jag har ridlektion. Så då kanske min lilla kusin vill ut i stallet och hälsa på sina hästar iallafall då dom kommer hem idag. 

Sist  jag var vid deras hästar hade ett av stona fått ett föl och ni kan ju tänka er hur liten den var då! Så det skall bli roligt att se hur den vuxit och utvecklats :)


OK


Har kommit hem ifrån longerträningen med Indie och den gick helt okej. Det gick inte jättebra men inte heller jättedåligt. Så den gick okej. :) Jag tog även steget och provade få henne att trava i två varv i båda varven och det gick galant! Så mina framtidsplaner inom longerträningen är att träna,träna, träna henne med longergjorden och slutligen ta det stora klivet och prova med longerlina endast. Men dit är det ännu en bit kvar. Mitt mål är att vi skall prova longerlina på ridbanan när all snö, is och vatten försvunnit därifrån. Så det lär ju ta ett tag.

Jag vill att Indie skall förstå vad jag vill att hon skall göra så att hon vet vad det är jag begär av henne när jag provar longerlinan. Så det inte blir som de flesta gånger vi provat med linan, att hon inte förstår att hon skall gå runt mig utan kommer in till mig stannar och tittar. Så jag skall försöka hålla igång longerträningen och fortsätta jobba på den.

Hålla värmen

Tänkte att jag skulle dela med er vad jag har på mig vid ridningen för att hålla värmen så här i vintertid. För vi kan väl inte kalla det vår ännu? Oftast har jag thermoridbyxor, men när jag inte har det så har jag det här:

John Blund

Dte är helt sjukt, jag sitter och kollar igenom fotona som Sandra tog på mig och Indie och jag är expert på att blunda. Det har jag alltid varit. Men när inte jag blundar på ett foto då blundar Indie. Så det är bara ett fåtal foton som är någorlunda normala. Det är dom fotona när jag kisar eller Indie kisar. Helt galet, både jag och Indie är experter på att blunda på kort!

Tävliing


Jag är men i en tävling HÄR!


Hovis

Nu har jag jobbat, ätit mat med bla Sandra och även varit i stallet och hjälpt till när hovslagaren verkat och skott fyra hästar. Puh. Helt slut är jag nu. Men hovslagaren sa att jag inte behöve verka Indiana eller sko henne ännu så jag skulle höra av mig igen om ca fyra veckor, vilket känns skönt. Då kan jag kanske plocka av gulskorna och få på ett par vanliga igen. Förhoppningsvis finns det ingen is kvar då.

Longering hade jag planerat men jag orkar helt enkelt inte, jag är verkligen helt slut nu. Inte så konstigt då jag knappt sovit i natt och jobbat.

Jag känner även att jag börjar närma mig mina älskade JW tranportskydd då jag tjänat lite extra pengar idag speciellt eftersom mamma fick sålt på lite gamla böcker jag rensat ur. Dom börjar närma sig nu :D


Hovslagare

Nu skall jag iväg och jobba lite det lär förmodligen ta hela förmiddagen. Vid 14.00 tiden kommer hovslagaren. Men jag är lite velig om jag skall verka Indie eller inte. Jag hade ju hovis ute senare än de andra och hon är inte i jätte stort behov utav en verkning. Hästarnas hovar växer ju inte lika fort på vintern som de andra årstiderna... Jag har ännu inte bestämt mig hur jag skall göra. För skall jag verka henne vet jag  inte heller vad hin skall ha för skor på sig. Antingen guldskor som känns lite tveksamt nu när det är rena vägar igen (de är betydligt dyrare), eller så kommer det mer snö och is och man kommer behöva dem. Eller så blir det vanliga skor som jag kan skruva i två broddar i, men då är det bättre att ta skor med fyra broddhål så att det blir lite stabilare. Men jag vet inte ens om han har såna skor. Eller så skall jag helt enkelt vänta ett tag till då hon verkligen behöver verkas och skos..

Så jag är helt förvirrad och jag som hatar att fatta beslut... :S Dags att bestämma sig kanske?

Ridning

Det mesta av dagen har gått åt att umgås med Sandra vilket var jättekul då hon pluggar I Stockholm och vi inte träffats på hur länge som hellst. Så idag har hon fått prova rida Indie och hon har även varit jättesnäll och fotat och filmat mig när jag ridit.

Jag och Indie

Sandra och Indie

Indie var jätteduktig idag men tyckte det var lite konstigt att en till person hjälpte till att rykta henne. När det var Sandras tur att rida var Indie jätteduktig. Jag har hört av både ägare och en kompis som var med och provred henne att hon verkligen är en enmans häst. Men hon accepterade en annan ryttare och var positiv. Men när jag nu kollat igenom bilderna så såg hon kanske inte allt för glad ut:) Men hon var otroligt duktig idag och tog det lungt.

Det blev inget större ridpass så hon fick mest ta det lungt och inte jobba allt för mycket då jag ville att hon skulle vara lugn när Sandra skulle ta över och rida henne.

Det jobbiga var att maten var slut i hagen som vi red i så de andra fem hästarna tyckte det var jätte intressant att komma bort till oss och titta på. Men efter ett tag tröttnade dem och försvann, med lite hjälp utav Sandra som fick chasa iväg dom. Inte det bästa att ha fem hästar ivägen när man försöker rida.

Men sammanfattningsvis gick allt bra och Indie var superduktig idag! Tack så jättemycket Sandra för att du filmade och fotade, du är BÄST!:D

Kommer kanske lite fler bilder ikväll:)


3 saker du inte visste om mig

Här kommer tre saker du förmodligen inte visste om mig!

1. Jag har aldrig ramlat av en häst, vilket är ganska sjukt. Men jag har en känsla av att jag kommer att ramla av Indie.

2. Jag måste avsluta saker jag börjar på innan jag börjar på nya. Det är någon sorts tvångstanke jag har. Har jag börjat att rita en bild måste jag avsluta den också så ibland har jag suttit i 6 timmar i streck, doch har jag gjort några undantag, men de bilderna har för det mesta aldrig blivit klara och ligger halvfärdiga någonstanns.

Samma sak gäller böcker. Har jag börjat på en bok men inser att den är dålig, tvingar jag mig ändå att läsa igenom hela den. Därför blev det lite jobbigt när det hände med en bok med över 400 sidor.

En annan sak som det här gäller är lypsyl, jag måste ta slut på ett lypsyl även om jag inte gillar det innan jag börjar på ett nytt. Det är något tix jag fått för mig. Nu gäller det inte alla saker utan mest de saker som jag beskriver här.

3. Jag har svimmat 10 gånger i mitt liv. Första gången var jag 7 år. En gång svimmade jag efter en ridtur mitt på ridbanan på en ridkola(?) tillsammans med massor av folk jag inte kände. I ena stunden stod jag och höll i en häst på ridbanan och nästa stund vaknade jag och någon släpade i sanden ifrån ridbanan. Sedan svimmade jag igen!


RSS 2.0