Bara för att..

Här kommer en bild jag målade för läänge sen :) Inte hästrelaterat men det verkade ju vara intressant ändå. Den andra människan jag någonsin försökt mig på att måla på den tiden. Bilden är redigerad som bara den så allt djup har typ försvunnit. En lärare i skolan tolererade inte mina halvkassa foton där pappret blev grått iställt för vitt så han redigerade ¨några av mina bilder. Men tycker själv att jag är lite anti sån även om de bara visar verkligheten bättre.


Men som sagt en gammal bil jag ritat och ja, jag ritar allting för hand och ingen kalkering eller vad det nu heter :)


Tips av de andra ;)

Jag fick ett tips av några i stallet för att få en lugnare Indie. Det var att sluta att rida så mycket då hon får så bra kondis och muskler som gör att hon blir stark. Så jag skall sluta rida så ofta och bara ut och lufs rida, ingen träning och låta henne gå på betet några veckar så att hon blir smällfet och inte orkar röra på sig. Bra tips va? ;)

:/

Dagens ridtur blev en kort eftersom Emma skulle iväg eller något sen. Jag red med henne och L. Så vi tänkte ta en kort med mestadels trav vilket är super för Indie då hela henns huvud tycks snurra efter att hon fått galopp på hjärnan. Det gick iallafall bra, vi bestämde oss för att ta en kort galopp en liten sträcka. Indie ville inte ta den och inte förrens mot slutet fick jag henne ta den. Då ökade hon mer och mer och verkligen inte lyssnade på mina hjälper. Sjukt irriterande...

Efter galoppen skulle vi trava den sista biten på vägen ca 500m och vad gör lilla Indie tror ni då? Jupp, galopp. Jag försöker stanna henne men hon tar bara upp huvudet i luften och typ studsar fram, så jag blir irriterad drar ut henne på en åker och lägger henne i en volt, gick ännu fortare då de andra fortsatte och fick kanske galoppera två varv på volten innan jag får henne i trav igen... Inte bra. Så jäkla surt att hon tänker galopp hela tiden efter en galoppsträcka. Så i helgern blir det dressyr, dressyr och åter dressyr. En massa jäkla övergångar och en jäkla massor av trav efter galoppen.

Väl hemma så kylade jag av hennes ben och grejade. Synd att det blev som det blev med galoppen. Jag hjälper ju inte precis till genom att vara trött när jag rider heller... :/


Jag är så kass

Jag har verkliegn inte hunnit att förbereda inlägg som skall komma upp på dagen på sista tiden och jag har liksom sommarlov? Men det är jobbet, sen ridning sen sängen som gäller typ varje dag. Jag skall bara komma ikapp eller på något sätt bryta mitt mönster så att jag hinner med lite annat också, göra lite annat. Men blir lätt att man bara låter allt flyta på. Ibland behöver man någon som bestämmer saker åt en för att bryta sina mönster och göra lite annat.

Stegring

Ja alltd händer det något här, de andra i stallet lär ju aldrig bli utråkade, hehe, nej men skämt åsido så är det ju ganska allvarligt.

Det slöt med att jag fick med mig stallägaren M och A på en uteritt, efter mycket övertalning och med hjälp av mr M ;) Jag och A hämtade pållarna i sommarhagen och red barbacka tillbaka, Indie sköter sig galant och lunkar på! Urmysigt.

Vi red till en åker där vi alla började jobba med våra egna grejer. Jag körde lite trav på voler och serpentiner och hon svarade superhärligt och fungerade jättebra på bettet och kände verkligen hur hon jobbade med ryggen när hon fick ner huvudet och slappnade av. Efter lite sura miner och några misslyckade försök ffick jag Indie att ta galopp. Hon höll även den riktigt bra, men hon ökade mer och mer. Andra försöket gick ännu bättre gick snabbt i början men fick ned henne i ett bättre tempo efter ett tag. Jag försöker få ner henne gradvis för annars bryter hon förmodligen av till trav och jag är bara överlycklig av att hon nu kan galoppera även utomhus utan supertrav innan.

Mellan galopperna var hon faktist även mycket lugnare och kunde tänka trav så jag är jätteglad för det med!

I tredje galoppen var hon superfin! Underbar till och med fick in henne i en fin lugn samlad galopp med en gång som höll i sig hela vägen till slutet.

Meeeeen.....

När vi sedan stod 5 meter från M och A så skulle jag trava till dom som stod still blev Indie helt anti. Hon ville inget jag ville. Sa jag vänster gick hon höger. Sa jag framåt stod hon still. Så jag manade och manade och hon stod still. Sen från ingenting så gick hon i slowmotion upp i en stegring! Det har jag aldrig någonsin varit med om att hon eller någon annan häst gjort med mig! Sure, hon har "halv hoppat/stegrat sig" men det räknas verkligen inte som en stegring som det här var. Det var såhär OJ, det här var HÖGT! Sen funderade jag på om jag skulle hoppa av ifall hon skulle tippa bakåt. men det gjorde jag inte, sen gick hon ner igen saakta och stod still. Jag fattade inte riktigt hur högt det var egentligen.


Något i klass med den här stegringen kanske hon gjorde, eller verkligen rakt utt sa de andra,
vad vet jag, jag satt ju på hästen inte så lätt att veta då. (Gammal liten snabbskissad bild jag ritat 2008)


M och A sa att det var verkligen rakt upp! De förstod inte hr jag kunde sitta kvar utan att falla bakåt. Det enda jag krävde av henne var att hon skulle trava eller åtminstonde bort till de andra. Och så stegrar hon sig. Jag blev inte rädd eller något (konstigt nog) utan tänkte bara "vad hände där egentligen".

Men jag fick henne att gå bort de fem meterna till de andra där vi sen stod och disskuterade vad som hände liksom. Bara dummheter och test sa de andra. Jag bestämde mig iallafall för att hon skulle trava bort från de andra och tillbaka igen innan vi ckulle rida där ifrån. Efter lite övertalning tfick jag henne att trava iväg och tillbaka och hon gick KLOCKRENT superavslappnad och perfekt, så vad fan hände egentligen?

Resten av ridturen gick jättebra, gick även förbi kor och kalvar utan problem. Red sen barbacka tillbaka till sommarhagen, så förmodligen var det väl test som vanligt vem som är ledaren. Sen är hon ju även 100% fuxto också ;)


Uteritt vs ridbanan

Ikväll skall jag iväg till stallet och så blir det lite ridning. Antingen på ridbanan eller uteritt tillsammans med stallägaren och A. Skall dom rida blir det uteritt annars ridbanan. Men får vänta tills ännu senare ikväll det är ju sjukt varmt ute!
 

Hur brukar ni göra när det är varmt ute, rider ni ändå eller på morgonen/ kvällen?


Lite bilder

Eftersom jag jobbar just nu så bjuder jag iställer på lite bilder från helger fån min otroligt grymma mobil. Slutartiden på mobilen har dock blivit längre sedan jag tappat den i golvet ett par gånger..Skumt.



Provade en sadel till, men den låg inte bra..





MIDSOMMAR!

Jorden blev plötsligt rund? Haha, min mobilkamera är såå bra!




Uteritt

Det blev tillslut jag stallägaren och L som kom till stallet vid tio. Vi red en rejäl uteritt en bra bit. Då måste man även korsa den "stora" vägen där det även var upsatt en jättestor jordgubbskylt som var livsfarlig enligt Indie så hon kastade och höll på och vägrade gå förbi den. Inte precis det man vill hålla på och bråka om på en 80 väg. Även när jag hoppade av höll hon på och fjantade sig även om de andra hästarna gått förbi den. Hon har blivit en riktig mes på sista tiden. I början var hon en riktigt modig häst så jag vet inte vad som hänt.

Annars gick ridturen bra, det blev bara trav vilket jag tror hon behövde för att släppa galoppen och fokusera på traven. hon gick riktigt fint idag och vi kunde till och med ligga i bredd brevid varandra i lugn fin trav med alla hästar varav två travhästar. Så det var en riktigt mysig tur.

Mobiluppladdning
Vi mötte även två andra ryttare i skogen, jag har aldrig mött några andra hästar där uppe förr. Men de var riktigt snygga hästar iallafall.

När jag kom hem hjälpte L mig att ta tempen på Indie för att se vilket antal grader hon har när hon är frisk, för det kan vara bra att veta ifall hon skulle bli sjuk eller få feber någongång osv. Det gick jättebra och hon var jätteduktig. Sen red jag henne ner till hagen barbacka och även det gick toppen.

Sken på hög nivå!!

(Till att börja med har jag nu en galopphäst och inte en travhäst)
Jäklar alltså, red på en skenande Indie idag. Sjukt läskigt, helt galet..
Jag var på väg hemåt efter en uteritt och skulle rida förbi en hästhage, där i stod en vit häst (tydligen ny, har aldrig sett den förut) och när vi kom halvägs förbi hagen stannade Inde och stod hyperspänd. då såg jag att set även stod en transport och någon som var påväg att släppa ut en vit häst till (även den ny antar jag, aldrig sett dem förr). Jag försökte få Indie att gå framåt men hov var helt blockad, stod helt i sina egna tankar och det gick inte att komunicera med henne! Provade med allt! Helt omöjligt. Så tillslut tog jag pisken och klatchade till henne inte hårt eller något. DÅ bara snurrade hon runt på mindre en en halv sekund och fullkomligt skenade grusvägen tillbaka och jag bara tänkte satan, hur skall det här sluta? Helt sjukt läskigt. JAg har ALDRIG i hela mitt liv suttit på en häst som skenat så fort. Tur att jag spännde sadelgjorden klokt och tur att det var galopp hon skenade annars hade jag förmodligen ramlat av.
Men grusvägen delar tillslut upp sig i två (efter en bro) jag antog att hon skulle fortsätta åt vänster då det är hemmåt. Jag han även tänka på om jag skulle försöka få henne rakt fram rakt ut på en dill(?) eller morots och salladsåker för att vi inte skulle gå omkull på all rullgrus. Men jag bästämde mig ändå för att bara följa med åt vänster och fick luta mig som satan åt vänster för att jag inte skulle flyga ur åt höger. Och hon bara fortsatte att kuta! Jag försökte få henne att stanna men det gick inte! Jag var helt säker på att hon skulle fortsätta skena hela vägen hem! utan att jag skulle kunna göra något. Men sen kom det till en korsning igen där hon vet att båda vägarna leder hem. Jag lyckades få ner henne till "saktare" trav och fick ner henne till nästan skritt efter svängen över ytterligare en bro med två gulrödrandiga skyltar på. Jag antar nästan att det var dem som fick henne att tänka på annat så att jag kunde få kontakt med henne och sakta ner. GALT SJUKT och Ûberläskigt var det. Jag kommer inte ens ihåg hur jag kom hem, haha, jag satt typ i chock, jag till och med kände hur jäkla vit jag var i ansiktet. Hade även tårar i ansiktet som jag fått av farten!
Så jag vet inte vad det var som fick henne att kuta så, blev rädd när jag väckte henne kanske plus nya hästar. Den ena måste nästan ha varit en hingst så som hon höll på och frustade och grejade. Hon till och med höll på och tittade och frustade när vi var flera 100 meter där ifrån med åkrar emellan.
Tro det eller ej men hela den här ridturen började faktist riktigt bra, den blev bara skuggad av allt annat som hände. Så här kommer då början av ridturen. Jag har då numera en galopphäst i stallet iställer för en travare. Jag började värma upp med trav och det gick sådär. Sen hände något sjukt hon tog galoppen frivilligt när jag inte ens hade en tanke på det utan vi travade på i sakta mak. Så jag lät henne fortsätta för att hon gjort en grym övergånng till lugn galopp från lugnt trav. Superfin var hon, även om hon försökte öka i galoppen mer och mer efter ett tag.
Även när jag red runt dammen fick jag upp henne i galopp två gånger av två! Men däremot kan hon inte trava klokt längre. Hon är numera en galopphäst och icke en travare. När jag försökte trava med henne travade hon på som en struts i travartrav och tänkte galopp helatiden. Men galet att jag kan få upp henne i galopp ute nu, även på rakt spår!
Imorrn skall jag rida med stallägaren L och A så vi får väl se hur det går, betydligt lugnare hoppas jag! ;)
(Bytarad grejen ville inte fungera i det här inlägget :/ )

Tävliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiing

Jag är med i en tävling HÄR!

Tävliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiing

Jag är med i en tävling HÄR!

Tävliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiing

Jag är med i en tävling HÄR!

Tävliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiing




Jag är med i en tävling HÄR!

Och så det där med tyglar..

Var det kanske förra (?) helgen jag fick rida C´s häst och insåg för typ 100 gången att tyglarna jag har är riktigt kassa. De är stenhårda, jätte tjocka och oböjbara. Red då med C´s tyglar även dem är gummi men de var jättemjuka smalare och betydligt mindre. Stallägaren trodde mina tyglar var herrtyglar, finns det ens? Så hon rotade fram lite tyglar i hennes skåp, tyvärr var gummityglarna för korta... Men vi hittade vanliga släta lädertyglar men de behövdes tvättas och smörjas in innan jag kan låna dem. Jag tror faktist jag aldrig ridit med släta lädertyglar så jag får väl se va jag tycker om dem. Tvätremot många andra älskar jag vävribbstyglar! haha.


Midsommaritt skall vara barbacka

Red Indie från hagen till stallet barbacka idag, första gången någonsin och det gick utmärkt. Jag tillbringade den mesta tiden till att bara pyssla och mysa med henne i stallet. Sjukt härligt. Red även henne tillbaka till hagen barbacka i grimma även då gick det suveränt. Vad har hänt liksom? Tror jag alrig sett henne så lugn som hon är, men hon är inte sjuk eller något ser pigg och fräch ut.

L´s pålle (som hon nu även tagit över av M, föralltid) har dock varit lite krasslig och haft feber, men nu mår han bra igen. Så jag skall någon gång nu i dagarna ta tempen på Indie så man vet vad de haf för grader när de är friska. Annars kommer man ju alltid på det när de väl har feber och då vet man ju inte vilket antal grader de har när de mår bra oc är friska. Så det skall väl hinnas göras i helgen.

EDIT: Jag provade även en sadel till på Indie igår. L har lånat tre stycken begagnade allroundsadlar som nu hänger i stallet. En såg riktgt fin ut. Men den låg nog och tryckte en aningens för mycket på ryggen och skulle nog även passa bättre på en något mer svängd rygg. Riktigt synd...

Midsommaritt

Det är väl klart att man måste ut på en midsommaritt nu under dagen.


DEL 2. INDIANA

(Provridning 1.2)

Ja, då var det allt dags för fortsättningen på provridningarna. Den första provridningen på Indie kan ni läsa om HÄR.

Nästa häst upp var då en valack på 10 år, även han en travare men han var även lägre i mankhöjd. Indies ägare hade då värmt upp honom och jag fick sitta upp. Kommer ju knappt ihåg allting nu men antar att jag skrittade och gjorde lite lyssnaövningar. Han var ganska "tittig" av sig om jag kommer ihåg rätt. Det låg bla någon plast som blåst fast i en buske som han inte gillade så mycket och tror även det var han som hela tiden flyttade sig i sidled när vi red förbi de andra hästarna i hagen (?)

Oj,oj det var så läge sen att jag verkligen knappt minns det!

Men något jag kommer ihåg mer var att även han hade riktigt härlig trav och var även han väldigt "vändbar" och smidig. Kommer även ihåg att jag red med westernsadel vilket jag hatade då man inte kan "känna" hästen lika bra i rörelse osv. Hade problem att få upp honom i galoppen men lyckades till slut vilket verkade förvåna min lilla "publik". Men efter galoppen och några travarvarv typ bara "dog" hästen! Batterina tog typ slut. Jag bara inte kunde få upp honom i trav igen! Det gick inte fick typ sitta och sparka som en dåre i två-tre varv framför min "publik" och kände mig jättedum! Det gick inte! Kan ha berott på att jag var sjukt trött också. Så jag gav faktist upp där och skrittade av honom. 

Efter den provridningen på honom provred jag aldrig honom något mer vilket jag gått runt och ångrat faktist. Jätte elakt av mig att inte ge honom en till chans i skogen som jag gjorde med Indie. Så jag har gått runt och funderat hur han "egentligen" är och om han hade en dålig dag och verkligen ångrat att jag inte testade honom och gav honom en chans till. Det hade varit roligt att se hur han gått ute som sagt. Riktigt snygg var han iaf! :)

(Nästa del som kommer är provridning nr 2 på Indie vilket var ute i skogen.)

Gårdagens ridpass

Jar red med stallägaren en kort tur ute för att vi sen skulle fortsätta på ridbanan. Hon skulle kolla hur galoppen kändes nu på sin lilla ponny.

Även jag tänkte jobba på galoppen och jises vilken svinsur häst jag fick! Fick henne att galoppera på bra första gången (utan att bocka/sparka) efter nästa gång så drogs hon som en magnet in mot mitten där stallägarens ponny stod. Så höll vi på ett tag, hon gjorde liksom slidstop och kastade sig in dit efter en och en halv långsida. Helt totalignorerade mig. Så vi hade den fighten ett bra tag i båda varven tills jag kände att det räckte och JAG avbröt galoppen och inte hon. Men ännu tror jag inte jag blivit korad som ledaren av oss när det gäller galoppen ännu.


Det gick ju åt H..

Varit nere och provat sadeln fungerade inte ens att lägga där den skall vara. Den var SJUKT smal så den fungerade inte alls. De sa i affären att det var själva standardmåttet på den, alltså 31, har för mig att hon sa att den var 31 också (i bomvidd alltså) men precis innan jag skall lägga på den ser jag att det står 29 (?!) Så tydligen är den då 29 i bomvidd...

Den kunde alltså inte ens ligga vid manken över huvudtaget så what to do now? Det är ju svinsvårt att försöka att ens lista ut vilken bomvidd hon skall ha när den var så mycket för smal, vet ju ännu liksom inte om den ens ligger bra!? Stallägaren var även ute och kollade, helt omöjligt att ens gissa, så har fortfarande ingen aning. Allt i onödan..

Men vi slängde på C´s allroundsadel och den satt som en smäck! alltså sjukt bra satt den. Det var en Throwgood griffin sadel.

Tänkte då att jag kan ju skaffa en sån dressyrsadel om det finns, men kom sedan på att jag typ hatar rida i den sadel då det känns som att sitta på en stor sjukt bred tunna. Så, jag vet ännu inte vad jag skall göra.. :(

Kär!


Är helt jäkla dökär i det här tränset! Annars tycker jag egentligen inte om pullarnorgrimmar så mycket men det här kan man väl inte annat än älska? Tycker faktist det bruna är finare än det svarta. Synd att Indies huvudform skiljer sig en aning från hästen på bilden. Men bara en anings ;)

Riktigt snyggt!

Glömde ju..

Glömde ju nämna min nya lilla röda svettskrapa som fick följa med hem igår. Hittade äntligen en RÖD. Skall ju matcha hinken och alla andra röda ryktgrejer ju ;)

Fin va? ;)


SADEL PÅ G?


Nu ni! Följde ju med L till ridsportsaffären idag. Sjukt nog kom vi båda hem med varsin sadel! Tyvärr hade de inte Tekna dressyrsadeln som jag är sugen på, men det hade en allround Tekna. Så jag fick låna hem den (GRATIS!!) i tre dagar och skall prova. På så sett kan jag se om bomvidden är bra. Sjukt nice. Sen vet jag bara inte hur stor skillnad (om det är någon) på själva sluttningen i sadeln och grej, vet inte riktigt hur jag skall förklara men, men. Det jag funderar på är om dressyrsadeln är längre än allroundsadeln men vääldigt tveksamt. Men jag är sjukt spänd på om sadeln kommer passa eller inte. Håller alla tummar som bara går.

Jag kommer prova den imorrn och be stallägaren och ev andra folk komma och kika också hur den ser ut. Sätet är dock 17" på den här, det är llite sort men det fungerar. 16,5 hade varit perfekt. Men det hade dom inte. Jag kikade även på Kimblewickbett idag, men funderar på att försöka hitta ett begagnat istället. Hon som jobbade rekommenderade mig dock ett delat pelham då den var mer reglerbar och delad vilket Indie är van vid. Men jag är ändå mer sugen på Kimblewick bettet (?) Så jag skall fundera ett tag till och ev prova Indie med ett vanligt rakt bett ich se hur hon reagerar...

Wiie, sadelprovning imorrn då, sjukt nervös! :D :D


                                                  Hoppas, hoppas det kommer passa!



Mycket sadlar på G i stallet

OM allting klickar och fungerar så skall jag direkt efter jobbet in till stan och träffa L för att sen åka till ridsportsaffären för att kolla på sadlar. Till L inte mig ;) Hon provade F´s sadel igår men den låg heeelt i bakvikt. Inte okej, hade inte fungerat i en större storlek heller. Så hon får försöka börja om på sitt sadeläventyr.

Jag tänkte däremot följa med och kika lite bara för att jag älskar att vara där ;) Men även försöka få fram på vilken storlek på sätet jag skall ha i en sadel. Så förhoppningsvis får vi lite svar ikväll. Men vi får väl se om jag kan ta mig in till stan till at börja med. Hoppas allting fungerar så att vi kommer iväg!

Jag är riktigt sugen på att skaffa ett nytt träns med, det Indie har nu är helt grått då det svarta är avskavt. Men vi får se hur det blir med det..

Jobb

Har nu börjat sommarjobba, så nu skall det bli rutin igen. Som sagt är då på jobbet just nu. Jag antar att jag förmodligen kommer vara så trött efter första dan att jag inte kommer orka rida ikväll. Men jag skall försöka, får se hur jag känner mig ikväll:)

Sjukt härligt, trots vädret!

Idag hade jag planer för longerträning. Men mötte L i stallet som också hade planer för ridbanan. Men det slöt med att vi båda red ut tillsammans istället. Jättehärligt var det. Tog det väldigt lungt då hennes pålle gåt rätt hårt på senaste tiden. Indie var riktigt bra i munnen och jag fick henne att jobba även i ryggen ibland. Hon börjar förså nu vad jag vill att hon skall göra. Det fungerade även super att ligga brevid varandra i traven, kan bero på att L´s häst är lugnet själv? Eller på att jag var på bra humör för att Indie var så fin. Kanske båda?

Det blev en riktigt pysseldag i stallet för mig. Fixade manen på L´s häst. Sen stod jag och flätade Indianas man i typ lite mer än en timme? Jag har fixat min mp3 idag så jag hade massor av nya låtar så jag stod och lyssnade på musik och flätade manen sjukt länge.


Såklart krångel med bilderna så den här får duga iställer för de jag fotade idag..

C kom in och bad mig hoppa upp på hennes häst för att känna hur han kändes. Själv är hon gravid och sedan den nya tjejen kom till stallet och börjat rida hennes häst har han inte alls varit likt sig själv. Sjukt konstig har han vart, aldig sett honom sp förr. Så kanske bara fungerar dem inte ihop (?) HAr aldig varit med om det förut. Eller så är det något annat som är problemet.

Sist vi var ute och red var han jätte stel och konstig i bakbenet och även idag. Så jag fick hoppa upp och känna på honom. Men det var dock sjukt länge sedan jag red honom men han var riktigt stel i höger bakben. Men han var sitt gamla jag iallafall, men det tog ett tag för honom att lugna ned sig. Vi kom fram till att C skall ringa veterinären och förmodligen ta ut honom så fort som möjlig och se om det är något fel (han går och knixar med bakbenet, ser typ ut som det hoppar ur led och tillbaka igen) och om det är något som kan ordnas. Eller om han helt enkelt är utsliten, han är 23/24 år :( Men det är bara i skritten. Men, men lär väl få se vad veterinären säger.


Fick en härlig känsla när jag traskade ner till sommarhagen i det gråruggiga vädret med luvan uppdragen, musik i öronen och två underbara fuxar på varin sida om mig! Sjukt härlig känsla! Trots att det började regna. :D


och så var man ikapp

Igår blev det en planerad vila för lilla Indie och idag en oplanerad vila. Så efter två vilodagar är det dags att ta ett ryck igen och nya tag imorrn. Antingen blir det uteritt eller longeringsträning tror jag faktist. Det var ett tag sedan nu med longeringen. Wupsi, får hoppas att hon kommer ihåg åtminstonde lite.
Lurv, lurv

Och gårdagens ridpass...

Jag ligger visst en dag efter hela tiden ;)

Igår blev det ridbanan, red själv så fick gå heela vägen till sommarhagen och hämta Indie själv. Något som jag kom att tänka på då var små detaljer som Indie har blivit bättre på sedan hon kom. Små detaljer som man egentligen aldrig lägger märke till. Som de första veckorna när hon kom i slutet av förra sommaren och man skulle  hämta henne i hagen. Då var hon supertaggad och spänd och gick typ en meter framför mig och jag fick lixom försöka hänga med och vända henne i volter och grejer. Det var första gången jag hämtade henne i år själv från sommarhagen och hon lunkade snällt på i sakta mak helt avslappnad lite snett bakom mig. Brydde sig inte om hur de andra hästarna ropade och höll på. Jag trodde faktist att hon skulle vara mer spänd och lite studsig för att lämna de andra men inte. Snacka om förändring! Så i sommar lär jag nog kunne rida barbacka fram och tillbaka till hagen i grimma helt själv, även när de andra inte är med. Härligt :D Då är det allt sommar!

Det blev då ett pass på ridbanan igår. Jobbade henne mycket i trav då jag kände hur hon började tänka galopp med en gång när vi kom in på banan, så det blev jobb för min del. Jag provade förresten även ett tvådelat tjockt tränsbett på henne och hon var superhärlig i munnen och lyssnade grymt bra p minsta lilla tag i tygeln, (pessoabett förstör?). Men i traven då hon tänkte galopp blev hon jobbig i munnen igen, hon lyssnar liksom inte. Det fungerade men knappt liksom. Så det var ju lite surt. Men jag tänker ändå fortsätta att testa det tvådelade grova tränsbettet på ridbanan ett tag till.

Det blev lite galopp i båda varven och det gick väl hyffsat. Inge bockningar i högervarvet! Så lite framsteg blev det allt, men hon blir ännu sjuktsvidig så fort hon inser att dte är galopp jag är ute efter. Vänstervarvet blev hon ännu mer svidig och var svår att få fram men det gick bättre än sist så jag får vara nöjd.

Här kommer lite härliga bilder från gårdagen varav en hel del failar, sjukt svårt att fånga galopp i rätt språng så det ser snyggt ut!







Här är ett av mina stora problem i galoppen: Jag lutar mig framåt för att jag vill få henne framåt, men det ger tvärtom fel effekt, det får dem att sakta ned istället, så försöker och försöker tänka på det men det är sjukt svårt..




Galopp ute

Studenten och allt gick super igår, hade sjukt roligt! :D :D :D Trots att jag var lite trött idag lyckades jag ändå komma upp på hästryggen på kvällen.

Jag L och A red en kortare ridtur men red förbi en  åker där jag skulle testa om det nu går att få upp henne i galopp ute när hon förstår att det är galopp jag vill att hon skall fatta. Annars har hon oftast bara sprungit på när hon ligger efter någon och vi ridit ute. 

De andra fick stå stilla och vänta och titta på när jag försökte få upp Indiana i galopp då jag villa att hon skulle ha all fokus på mig. Annars kollar hon efter de andra och är allmänt ofokuserad och vill springa iväg tillsammans med den. En sak i taget ;) Så när jag red bort från dem red jag i trav och skulle prova ta vänstargalopp vilket inte fungerade. Hon sprang bara på fortare och fortare. Kom på mig själv att jag självklart borde prova högergaloppen då hon har enklast för den. Så vänster testade jag sen och hon TOG DEN! Hon hade också betydligt mer framåtbjudning ute och det gick nästan lite för fort. Men det var galopp! Jag lade henne sen på en volt vilket fungerade super. Provade att vända henne i en åtta för att se vad som hände men då bröt hon av till trav, vilket är förståeligt. MEn fick upp henne i galopp igen, dock blev hon sjukt stark. Men annars fungerade det riktigt bra, det går sakta framåt. :D Det är ju ännu mycket kvar att jobba på men förhoppningsvis skall vi snart kunna fatta galopp på rakspår också.

Måndagens ridpass

Hann ju aldrig berätta om måndagens ridpass, så här kommer det:

Red med M,L,nya tjejen och Emma. Första traven gick skit. Red i en klunga en framför som bara drog iväg = Indie superstressad och sprang på sne. Sen ramlade Emma av också! Sjukt läskigt. Hennes häst var stissig av sig, har bara gått i så stor grupp några få gånger och han är travhäst och väldigt rädd av sig och hade överskottsenergi vilket slöt med att Emma hamnade i backen. Han blev "rädd" för hästarna i hagen vid dammen, det var bara det att hästarna inte var där (?) Så något var det som var riktigt farligt där enligt honom. Jag och Emma red först varav han blev rädd snurrade runt och halft stegrade sig, stod tillslut på en  bakhov, jag trodde att han skulle falla bakåt men lyckades på nåt sätt hamna på framhovarna kickade till mot oss för att få balans. Indie kastade sig bakåt och snurrade runt varav mitt ben klämdes mot L´s häst och det blev typ dominoeffekt, förutom M och hennes ponny som stod längst bak och fattade ingenting. Men som tur var gick det bra med alla och alla var oskadda. Resten av turen gick bra, fick igång ett bra fluy i traven och Indie slappnade äntligen av när hon fick ligga först.

M skulle rida lite på ridbanan när vi kom hem för att känna på sin ponny, tyckte att hon var stel i galoppen. Så jag bestämde mig även för att testa galoppfattning igen med Indie för att se om hon kom ihåg något från gårdagen (söndags). I högervarvet tog hon galoppen direkt på första försöket och UTAN bockningar! Fick henne även att gå framåt hyfsat bra. Så supernöjd var jag. I vänstervarvet fick jag kämpa lite mer efter några slängtrav och ett par bockningar fick jag upp henne i galopp längs ena långsidan och hon hade inte så mycket framåtbjudning, men det var dock galopp så jag nöjde mig så. Efter det skrittade jag av osv.

Info

Red idag med 4 andra. Skriver om ridpasset på onsdag. Idag skall jag iväg och imorgon tar jag ju STUDENTEN! Galet!!! I know, sjukt sen men, men :D

GALOPP

har sepp på hästhoppning på tv med pappa! Och det var han som valde det, haha vet inte vad som hände där riktigt! Så han satt och frågade hela tiden vad är det där, vad betyder det där vadå knoppar vad är knoppar på hästen? Lite roligt faktist. Det var någon tävling i från Frankrike iaf.
Men nu till ridpasset, jag hade ett ordentligt ridpass på banan med Indie idag och på schemat stod det galopp! Jag har precis haft två pissiga ridturer med henne, så vad gör jag, bestämmer mig för det enda som jag vet att hon inte kan och hoppas på att det här passet skall bli bättre? Smart där. Men det var vad jag gjorde.
Jag började passet med att skritta igenom henne ordentligt och värma upp henne i volter serpentiner osv. Till slut så bestämde jag mig för att prova på vänster galopp som jag sett nu i hagen när hon sprungit att hon hellst fattar om hon får bestämma själv. Så jag körde på, hon blev svin sur men fattade galopp efter jag brytit av från slängtrav en gån och börjat om! Men hon galopperade på stället och stannade tillslut. Det är så hon gör. Hon vill inte gå framåt alls när hon fattar galoppen. Så efter den galoppen gjorde jag några travövningar för att få henne positiv igen. Sen provade jag igen och hon bockar, sparkar bakut och sen galopperade hon. Då fick jag även fart på henne! Så hon gick en långsida och JAG saktade ned henne till trav!! Så stolt! Jag provade fler gånger ohc kunde tillslut galoppera två hela varv innan JAG skatade ner igen. Så jag kunde verkligen känna på hennes galopp! Så jäkla härligt har nog aldrig galopperat på i sånt lagom tempo och kontrollerat med henne någonsin! Sjukt lycklig var jag! Jag lyckades tillslut även kunna lägga en mindre volt och kontrollera galoppen genom att galoppera mer samlat! Men jag kan säga er att vid varje galopp fattning så sparkar hon bakut eller bockar eller båda. VAr när att flyga av henne framåt ett par gånger idag. Vi hade lätt platsat på rodeo eller nåt, kanske det jag borde satsa på! ;)
Jag bestämde mig att kanske förstöra allt genom att prova i högervarv också. Det gick inte lika bra. Hon flängtravade, fick upp henne i galopp men hon stannade och var allmänt svidig, bockade och höll på. Trodde verkligen jag skulle vara tvungen att ge upp. Men tillslut fick jag henne att galoppera ena långsidan utan att ha bockat innan så då fick jag vara nöjd med den sidan. Så jag bytte igen för att avsluta på ett bra sätt och det fungerade igen!
När vi skulle fatta galopp på ridlektionen
Sen avslöt jag med att skritta ut henne ute typ en låång tur.
Så jag vet inte hur jag skall räkna passet som bra eller dåligt? Bra, hon fattade galopp utan att springa in i den. Det dåliga, hon bockade och sparkade som f..a..n. Någon som har något förslag till varför hon blir så när hon fattar galopp? Bockar och håller på? Eller är det bara testarnas drottning som äri farten igen och skall se vem som bestämmer?
vi gick förresten förbi huset hon bråkat vid varje gång idag och hon tittade inte ens åt det hållet längre!

Provisorisk

Nu har jag gjort en lite sommrigare provisorisk design. Skall fixa ihop en lite bättre när jag fotat lite nyare bilder :)

Ridturen

Nu har jag lugnat ner mig ;) Så här kommer dagen :

Till att börja med blev Indie överlycklig när F´s och c´s häst kom hem till stallet för att vi skulle rida. När vi sedan hoppade upp och kommit en bit skulle vi trava och Indie skötte sig galant! Ingen travartrav och grej som förra ridpasset. Meen, senare så drog de andra iväg och vi skulle galoppera och Indie flög efter i sjukt snabb trav. Jag ville inte galoppera (men förstår självklart om de andra vill) då hon har sjukt svårt att fatta galopp bakom några hästar i full fart. Då kör hon hellre på i trav än ligger efter. Det är då i stort sett omöjligt att få henne i galopp när hon flängtravar som en dåre och jag tycker det är helt fel att lära henne/tvinga henne springa in i galoppen. Jag vill lära henne galoppfattning och inte trava-som-en-dåre-tills-du-fattar-galopp. Så det kändes bara helt fel allting. Och varför ens låta henne flängtrava när jag jobbar som en dåre för att få henne att förstå att hon inte skall travartrava utan trava som en nprmal häst om hon då och då får flängtrava? Då fattar hon ju inte vad hon får och inte. Ungefär så fortsatte ridturen och allt var allmänt blää.

Så när vi nästan var hemma så bestämde jag mig för att fortsätta jobba lite på baksidan av stallet på en åker och få henne trava normalt. Men då var hon ju istället jättestressad då hon blev lämnad helt ensam. Vilket enligt henne är det värsta som finns. Efter en stund så lyckades jag tillslut få henne till något som liknade hyfsat trav så då var jag nöjd.


När vi kom till stallet var de andra färdiga och skulle gå ned till hästarna i sommarhagen och det betydde ju att hon blev ensam igen... Hon ville inte stå stilla på gårdsplanen medans jag satt på, så vi hade världens fight om att jag skulle få henne stå stilla medans hon hatade mig och bara ville springa efter de andra. När jag sen tog in henne var hon jättestissig hon var ju i stallet helt ensam, så jag blev riktigt irriterad av hur hon höll på så jag slängde av henne sadel och grej och sen fick hon yra runt i boxen bäst hon ville medans jag tittade på. Vet inte hur länge jag väntade ochbara satt, kanske en halvtimme kanske en timme. Men tillslut hade hon lugnat ned sig och då började jag borsta och greja. Spolade även av henne ute och hon stod still som en liten ängel.

Jag påstår inte att det är Indies fel utan vad jag tror är att, hade vi inte stress/fläng/travartravat hade förmodligen hon skött sig lika fint som hon gjorde i början. Det är min teori iaf. Så imorgon skall jag rida själv och se hur hon är då, riktigt surt med två kassa ridpass efter sig. Men, hon är även brunstig nu, så lite kanske beror på det? Who knows, skall bli spännande och se hur hon är imorrn!


-

Återkommer om hur ridturen gick efter jag lugnat ned mig och tagit några djupa andetag...

Planer

Har vaknat till liv nu. Nej men har varit nere i stallet en gång tidigare idag med min kompis som sovit över här. Kollat vattnet osv. Senare ikväll blir det ridning, sjukt varmt ute men man skall ju inte klaga ;) Antingen blir det uteritt eller ridbanan, beror på hur seriöst jag orkar rida idag :)


Ingen ridning

Jag kom på igår att det inte blir någon ridning idag! Jag skall först jobba annat engångsextrajobb typ och servera pch greja. Sen på kvällen så tar de i stan studenten så då skall vi fira med dem vilket betyder att jag inte hinner! Har ju inte ens en tanke på att jag inte skulle hinna rida, men så kan det gå. Tråkigt men,men...


Inköp igår

Det här blev inköpt igår, verkligen välbehövligt om man villa hålla en lång man lång :)


Sen en klok sprayburk som man kan hålla i också...Rosa ock fin.




Jag testade sprayet på manen igår och kan säga att den är 10gånger bättre än min gamla som typ bara var vatten eller nåt i. Så riktigt bra var den, dessutom billigare och mer i den här flaskan än i min gamla. Så förhoppningsvis räcker den längre också.


100% Travhäst

Hej alla glada. Det blev en sen ridtur med E idag. Vi var hemma igen vid 21.30 tiden och det var fortfarande sjukt varmt ute!

Ridturen idag gick tyvärr inge vidare, idag hade jag en häst som var 100% travhäst kan jag säga er. Det började när vi reed förbi sommarhagen där alla hennes kompisar var, från det ställer blev hon en stjärnkikare,med huvudet högt uppe bland alla stjärnor ;) Hon blir så sjukt hög när hon gör så. När vi då red förbi de andra hästarna blev hon jättepigg och jättespänd. Så hela resten av ridturen så fungerade ingen hon hade bestämt att ha huvudet uppe i skyn och så var det bara. När vi travade så var det travhästtrav + huvudet i skyn och benen åt alla håll och förökte öka hela tiden.

Vi red till dammen och rätt som det var så bara dånade det till och kom sjukt hög musik, då var det någon klass som hade sin studentvagn i närheten och testade högtalarna och dom verkade fungera fint! ;) Men vi fortsatte änå och red till och med två varv vid dammen då jag ville få in henne i en någorlunda klok trav, men det gick inte...

Jag provade med att få upp henne i galopp och det fungerade faktist nästan! Det blev några halvgalopp skutttrav steg. Men jag kan ju ärligt säga att mycket med galoppen beror på mig, jag tror jag blivit rädd för att släppa henne då jag haft endel okontrollerade spurtturer med henne då jag inte kunnat göra något.

Även på hemvägen så fungerade inte traven och så höll det på, så hela ridturen var väl inte då någon höjdare. Hon hade väl en dålig dag och ville inte sammarbeta alls...
Jag och Inddie vid dammen

Hmm?

Vad har ni för tankar och åsikter om det här bettet?

kimblewickbett

Nytt på G

Jag har kommit fram till att jag under sommaren skall försöka köra in Indie. Eller köra in och köra in, hon är ju självklart inkörd men jag hade tänkt att kanske vänja henne vid vagn så jag kan ut och köra någon gång. Men det beror på om allting fungerar som det ska. Det som det beror på är om:

- Emmas vagn passar (eller om F säljer sin gamla och köper en som passar Indie också)
- F har tid och lust att hjälpa mig
- Indie accepterar det
- Jag känner att det fungerar
- Ägaren tycker att det verkar okej

Det är ju sjukt svårt att veta hur en travhäst beter sig efter att ha gått på travet och tävlat osv. Kanske gör hon som F´s häst att efter 14 år slänger på vagnen accepterar det och lunkar på. Eller så kan det bli tvärt om. Indie har ju blivit klokt tävlad i ett par år och vet förmodligen vad som förväntas utav henne när vagnen åker på. Kanske kommer allt fungera galant, meen jag är faktist lite tveksam till det. Eller så kommer hon bli supterstressad och vilja springa hela tiden, men who know? Antar att man får reda på det när man testar. Men jag är riktigt sugen på att prova. Så jag skall börja tömköra henne, vilket kan vara nyttigt ändå.


Tömkörningen
Så idag hade jag planer på att tömköra henne, men då kom F,L och den nya tjejen och förstörde mina planer ;) Nej men jag tömkörde Indie på ridbanan i ca 5-10 min. Vilket fungerade sådär. Jag hade pessoabettet och i mittenringet vilket var sjukt för skarpt för henne att tömköras på. Det räckte att jag bara kramade ena tygeln så hade hon nästan vänt på sig. Så nästa gång blir det vanligt två eller tredelat tränsbett. Har fått låna ett tvådelat av C som jag skall prova även i ridningen. Men Indie var även stressad då alla hennes kompisar var inne i stallet medans vi var på ridbanan och tömkörde. Så vad hon var stressad på vet jag inte riktigt, kan ha berott på andra saker. Hon var ju inte direkt superstressad utan det var nog mest känslan jag fick då hon var fokuserad på annar och svarade direkt (för mycket) på bettet. Annars så förstod hon vad jag ville osv. Jag får helt enkelt prova igen utan tidspress med ett mjukare bett och se hur det går.

Meningen var att jag skulle tömköra Indie på vägen tillsammans med F som skulle köra sin häst. Men könde att bettet var fel och att jag inte hade kontroll att ta ut henne på vägen så istället slängde jag av tömkörningsgjorden och satte på henne tyglar istället och red ut med de andra barbacka.


Ridningen
Så jag hoppade upp och red med L och den nya tjejen som red och F som körde sin häst med vagn. Så i shorts red jag barbacka och det blev en ganska bra bit faktist. Men Indiana skötte sig bra. Jag hoppade av när vi red förbi en hage med små gotlansruss hingstar i för dom brukar komma springande och hästarna skutta till osv. Så när jag sen skulle upp igen hoppade jag upp på F´s vagn och kastade mig på Indie, fungerade utmärkt ;)

Betesläpp
Vi har nu även flyttat över hästarna till den gigantistka sommarhagen. Men inte alla. Stallägarens ponny får inte gå där och då brukar vi byta varje vecka så att en av hästarna håller henne sällskap. Så Indie fick börja att stanna hemma då jag skall rida och pyssla mycket de här dagarna fram till studenten. När vi gick iväg med de andra hästarna blev indie så arg (?) hon sprang runt som en dåre i hagen i trav och galopp. Hon KAN galoppera och fort gick det. Hon studsade även fram och bockade i varje steg och så höll hon på. Hon galopperade även på en volt i hörnet. Hon hade faktist bra balans trots att volten var hyfsat liten och hon galopperade ganska långsamt så hon KAN, det gäller bara att få henne förstå att hon FÅR.

När vi släppte hästarna i sommarhagen var det inga skutt och spring där. De ställde sig bara och åt allihopa, då var det betydligt mer fart på Indie ;) Men när jag kom tillbaka till stallet hade hon lugnat ned sig och stod och betade. Jag trodde hon hade prungit rakt igenom stängslet ett tag och ut i åkern när vi gick med de andra hästarna till sommarhagen för det så ut som det, men det såg bara ut som det eftersom staketet inte syntes och grej. Men sjukt rädd var jag där ett tag faktist. Men som tur var har hon lugnat ned sig, så jag får väl se om hon står kvar där imorrn :)




Hade såklart inte med mig kameran som vanligt när något roligt händer..


Vårstädning

Idag har jag "vårstädat" mitt skåp i stallet. Brukar ganska ofta sopa ur hyllorna och greje, mest för att hålla alla råttor borta. För jag vill inte att dom skall bita sönder min utrustning. Men idag blev det då storstädning. Jag drog ut precis allt som jag hade där och borstade av ala shabraken, tvättade alla flaskor, putsade och tvättade boots, benskydd, grimmor och torkade hyllorna m.m. Så nu är det så fräscht det bara kan bli. Det tog ca 2 timmar, lite mer till och med! 

Men nu har jag flyttat om lite grejor så att allting är lättare att få tag i vid ridning osv.


Trots att man bara haft häst i ca 9 månader har man allt lyckats samla på sig lite ändå!


Tvättning av grimmor, benskydd m.m självklart för hand ;)

Så här blev skåpet efteråt :)







Sen blev det att hälsa på hästarna också såklart. Har lite funderingar och planer på vad jag skall göra med Indie ikväll. Men jag förstår verkligen inte hur de kan välja att stå och koka i solen istället för att gå in i skuggan! Men de verkade pigga iallafall, även om det inte ser ut som det just på den här bilden ;)






ÄNTLIGEN!!!

Skulle göra mitt näst sista matte C prov idag, men gjorde två så nu är jag heeeelt klar med allt! Nu är det bara studenten kvar! Sjukt härligt, aldrig mer matte C.

Så nu, kan äntligen det bli dags för lite hårdträning för Indie, hon börjar redan få sommarmage ;) Härligt, hääärligt!!


Haha, ser ni mig i mitten?


Nu är det väl iallafall sommar?










Pigg och glad?

Det blev en vilodag till för Indie idag, jag var alltför trött ;) Inte så konstigt kanske balen var ju igår. Men trots det har jag faktist varit nere vid Indie två gånger idag och pysslat lite. Ni får som ni vill och fåe en bild från balen :)


Suddig oredigerad bild, men det får duga

ja, tagga matteprov imorrn då! Wiiie....


Upptagen

Efter lite önskemål så kommer det upp en bild på mig innan jag åkte på mösspåtagningen. Härlig sol i ögonen och så gör den så man ser helt vit ut. Fint, fint. Men såhär såg jag iallafall ut då. Fast lite gladare förståss ;)


Idag är jag upptagen då jag är på bal, så det blir förmodligen inga inlägg och Indie har vila idag!
Nu när ja offrat mig och lagt upp bilden får ni gärna skicka någon kommentar :)


Underbar häst idag!

Det var helt sjukt vad Indie var fin i ridningen idag! Den kanske blivande nya tjejen i stallet kom och provred C´s häst idag igen precis samtidigt som jag skulle hämta Indie så vi var färdigsadlade samtidigt. Men hon red direkt på ridbanan och jag gick iväg för att värma upp henne utanför banan. Så jag gick halva vägen innan jag hoppade upp och red tillbaka. Redan där var hon duktig, hon följde snällt med utan att bry sig så mycket om att hennes kompis gick in på ridbanan och hennes andra kompisar gnäggade efter henne.

Väl inne på ridbanan kändes hon sjukt fin. Hon var mjuk i kroppen och lyssnade super och var riktigt fokuserad. Jag har även glömt att berätta att jag börjat lära henne ryggningar vilket inte fungerat på kommando förrut. Hon har ju fötsått att jag vill att hon skall backa när vi måste vända i skogen men det hal adrig fungerat på kommandå då det inte varit något framför. Så jag har börjat jobba på det och idag var hon riktigt duktig i det med. visserligen backar hon lite,lite och tveksamt men så småningom skall det nog sitta.

Jag bestämde mig slutligen för att kanske försöra hela dagen genom att få upp henne i galopp några steg. Men det gick! Och det gick nästan med en gång! Tyvärr blir hon svinsur och förlorar framåtbjudningen totalt och galopperar saktare och saktare så att hon tillslut stannar på stället. Hon vågar liksom inte sträcka ut. Men det var trots allt några galoppsteg. Efter det travade jag henne i lite övninger för att få henne "glömma" galoppen då hon annars blir helt anti och vägrar att ens trava. Slutligen beslöt jag mig för att föröka få en liten galopp igen och där var det som bara tusan var riktigt förbannad hon blev. Hon bockade och sparkade och jag tvinagde henne in i galoppen, världen skutt och jag tappade ena stigbygeln. Men fortsatta tvinga henne in i galoppen som hon fattade efter det sista skuttet och det blev några små galoppsprång! Sen tyckte jag att det fick duga och C tyckte att jag kanske borde tänka på att föröka att inte ramla av och skrapa upp hela mig lagon till balen imorrn. Men JAG FICK UPP HENNE I GALOPP!

Efter några sista travövningar, ryggningar och grej så red jag ut för att skritta av henne. Red först förbi "spökhuset" som hon alla alla andra hästar jag ridit i staller för sörsta gången inte brydde sig om! Hon gick lungt och fint förbi trots två harar som kom springade och en fasan som flög upp 1 meter framför henne. Inte ens där tar det stopp med hur duktigt hon var. Hon gick även lungt och fint förbi det "farliga" huset trots att det var sjuukt länge sen vi red förbi där och vi var helt ensamma!

Så jag är galet stolt över allting med henne idag! :D :D :D Härligt säger jag bara!


Skall precis gå förbi det "farliga huset", (gammal bild)

Jag fick även tips av C som kolla på medans jag och den nya tjejen red. Att när jag väl får upp Indie i galoppen lutar jag mig sjukt mycket framåt. Förmodligen för att jag vill att hon skall gå framåt mer. Så det skall jag absulut tänka på tills nästa gång, det bidrar ju till att hon saktar av. Härligt att få såna tips som man aldrig tänker på själv när man rider!


Bettdjungeln

Jag har funderat på det här med bett, det finns säkert 100 bett som jag skulle vilja prova, men känner att jag inte riktigt har råd till alla. Tänk så behändigt det hade varit med en bettuthyrningsaffär! Helt klart en solklar idé ;) Undrar hur vinsten skall komma in bara..

Men jag har gått och funderat på det här med bett och undrar om ni har några ideer eller tipa och förslag till ett bra bett.
Problemet är väl att jag inte riktigt vet vad jag söker efter för något bett :( Jag vill ju inte ha något skarpt bett i munnen på Indie, men det är ju tyvärr så att det behövs... Så det ät riktigt svårt. Jag skulle vilja ha ett bett som är ganska starkt då hon drar iväg med mig annars. Och, i know, dressyrarbere, dressyr och åter dressyr. Jag jobbar, jobbar och jobbar. Men skulle även då vilja prova ett annat bett.
Bilder på några random bett
Jag rider ju mestadels just nu på ett pessoa (jag vet, är djurplågare enligt vissa av er) och skulle vilja ha något annat bett som då är ganska starkt så hon lyssnar men vill ändå att det skall vara mjukt (?) Så jag säger liksom emot mig själv. Men något hyffsat skarpt bett eller något som skulle kunna ersätta pessoabettet.
Vill ha ett så snällt bett som möjligt för hennes mun, men som ändå är tillräckligt skarpt för att hon skall lyssna..
Hon är alltså inte tung/stum i munnen utan ignorerar det bara när vi kommer upp i fart.
Har ni några förslag på vad som skulle kunna fungera som ersättare för pessoabettet?

Påridna

Det blev en långritt kan man väl kanske kalla det idag. Eller så kändes det som en långritt för att det tog sån lång tid vilket berodde på att vi skrittade så mycket. Men det var nog bara nyttigt för hästarna. Indie var mer taggad idag än vad hon var igår. Antingen har hon kommit på en ny testgrej igen eller så beror det på all överskottsenergi hon har nu. Men det hon gör är att hon blir "rädd" för vissa saker, kastar sig bakåt/åt sidan eller helt enkelt vägrar gå förbi någon grej. Men jag tror det mest beror på överskottenergi som hon gör så, hon är ju annars en modig häst tycker jag.

Första traven när vi låg efter F så blev hon jättestressad, som kanske berodde på att F och hennes häst höll på att bråka också och att hon fick ligga sist. Men de andra gångerna gick det bra.

Vi red på en skogstig/väg i skogen där det var hage på ena sidan och jag låg först när Indie plötsligt totalstannar, alltså som en vägran vid ett hinder och totalstopp och kastade sig lite mot sidan då det var en extra bred och konstig trästamm som stängslet satt fast i. F som låg nära med henes heta häst bakom red rakt in oss så Indie blev paff och flög framåt. Så först flög jag fram på hennes hals när hon stannade och sen bakåt när hon skuttade fram när hon blev påriden. Men som tur var gick allt bra. Men det var sjukt många gånger idag som hon bara kastade sig bakåt och vägrar gå förbi grejer. Inte alls likt henne. Så jag var påväg av ett antal gånger idag! Jag som inte får ramla av nu innan balen på söndag, vill inte vara sönderiven då! Men förrutom att hon höll på så, fungerade resten bra.

 




När vi kom hem spolade vi av hästarna då det var så varmt ute, Indie njöt verkligen. Har nog aldrig träffat en häst som inte reagerar när man står och spolar vatten på henne rakt upp i ansiktet. Haha.

Imorgon blir det ridbanan ett kortare pass.

 


Pyssel och ridning

Nu skall jag straxt bege mig till stallet för att pyssla med Indie. Lite sernare skall jag och F ut och rida och jag har bestämt mig att idag skall jag få upp Indie iallafall i ett galoppsprång. Okej, kanske inte helt bestämt mig. Jag skall nog fortfarande ta det lite lugn med Indie men vi får se hur hon känns osv. Jag har ingen aning om F har hittat på någon väg idag som vi skall rida, men jag antar att vi skall ut. Vi får väl se. Skall bli spännande och se om Indie är lika lugn och härlig idag som hon var igår.


Inte som alla andra

Det här sysslade jag med igår:




Japp, jag tvättar mina schabrak för hand. Så går det när föräldrarna inte tillåter en att kasta in ett hårigt smutsigt schabrak i tvättmaskinen. Men jag klagar inte. För ett år sedan var det ett helt blankt nej, om att ens åka iväg och provrida en häst. Så om jag ibland får tvätta schabrak, täcken och andra grejer för hand klagar jag sbolut inte över. Jag har ju en häst i stallet nu så varför klaga? Jag har ju nästan fått min högsta dröm att slått in. Jag har iallafall kommit så nära den som jag bara kan för tillfället. Jag pratar då förståss om att ha en egen häst.

Så en tvätt mer eller mindre för ha gör mig ingenting! :D

Ridtur

Först så tittade jag på när en tjej kom till stallet och skulle provrida en av hästarna. Då ägaren är gravid och vill att han skall motioneras letar hon nu någon som kan rida honom. Så det första vi gjorde innan vi red ut var att hämta hästarna och tjejen fick provrida.

C´s häst är den lugnaste och finaste hästen i stallet (enlig mig) och har otrolig galopp. Men han har stått nu i  några veckor så han var riktigt pigg (han fyller 23 år i år). Jag kan ärligt säga att jag aldrig sett honom så sjukt taggad och pigg som han var idag. Jag ville närstan hoppa upp själv och se om han höll på så om jag hoppade upp eller vad det var. Han höll även på och slängde med tungan utanför munnen och höll på. Ungefär så som de hästar gör som brukar kunna lägga tungan över bettet. Sjukt konstigt var det eftersom han aldrig hållit på så förut. fortsätter han blir det väl att sätta på en nosgrimma på tränset. Jag har ingen aning om vad tjejen tyckte men det återstår väl att se om de passar ihop eller inte, det är ju svårt att bedömma efter ett pass.

Sen red iallafall jag L och tjejen ut på en ridtur. Då lånade hon istället stallägarens häst. Jag trodde Indie skulle vara helt omöjlig, uppstressad och galen idag, då hon ju haft vila i nästan 2(?) veckor. Men hon var lugn som en filbunke! Det var helt sjukt, hon lunkade på så fint hon. Även traven satt suveränt och hela ritten var riktigt härlig. det var när vi skulle ligga och trava efter de andra och jag la mig typ 50 meter bakom de andra som hon blev stressad. Men annars gick allting i lugn och fin takt och var grymt härlig i traven. Jag försökte lite halvseriöst att få henne fatta galopp två gånger men det fungerade inte så jag lät det va. Snart är det dags att fixa galoppen (tips och råd mottages) på riktigt! Jag VILL så himla gärna att hon bara skall förstå vad jag vill med en galoppfattning och fatta den med engång i ett lugn tempo om jag gör galopphjälper, men en sån enkel liten grej är riktigt stor för oss. Men snart är det dags att ändra på det! :) 

 


Bilder från Phuser

Eftersom jag har fullt upp med mösspåtagningsmiddag och förberedelser inför den idag så bjuder jag på några bilder från Phuser tävlingarna. Vill ni att jag skall ta bort några bilder så hör av er :) Enjoy! :D


























Sötnosen idag

Åkte en snabb sväng förbi stallet innan jag skulle hem och börja fixa mig inför ikväll. Både Indie och ponnyn låg och sov, sjukt söta och Indie låg typ och drömde eller något. Ibland så började hon rycka i morrhoren/överläppen och vifta på öronen. Haha. Det var inte flugorna heller, det går inte riktigt förklara hur det såg ut men gulligt var det!

Här är Indies sov pose (Kolla undeläppen! ;) )















Det var ingen reaktion när jag tog på henne! Sover djupt, eller vad?


RSS 2.0