Gårdagens Klubbtävling

Gårdagen bjöd på klubbtävling. Anmälde mig till en 79cm klass och en 90. Framridningen var på gräs, riktigt skönt. Såklart hade käkrämmen glidit ur Filurs träns så den låg kvar hemma, och Filur höll på med munnen som bara den. Det som gått så bra på den senaste tiden. Jag förståår verkligen inte varför det skall vara så jäkla svårt att få fart på Filur. Kan bli galen ibland. Så efter vi luffsat omkring på framridningen vad det dags för framhoppningen som var inomhus. 70 rundan gick rätt bra, och vi blev felfria.
 
När vi hoppat fram på 90 så tyckte två att avståndet mellan 1a och 2a hindret var för kort så då flyttade de hindret en halvmeter. De andra hästarna gick bra och jag och Filur fick plats med 5 1/2 galoppsprång, så det gick ju sådär.  Vi kom fel på typ varje hinder men han klarade av det, fram tills det näst sista hindret då jag börja bli trött på att försöka driva på honom, så vi hade lite fart och och för nära så det blev två stopp. Gav det ett till försök och då rev vi en bom. 
 




 
 

Dressyrlektion

Det var ju i tisdags som "slutprovet" var. Se om Otto kunde se allt mitt slit och arkarbetsträning och dressyrridning med Filur den senaste veckan. Kan säga att det gick mycket lättare än förra gången Otto sa att det hade blivit stor skillnad. Wiie! Han gick framåt mycket bättre och lättare i form. Men högervarvet är ännu lite tungt, ville skjuta mig själv en stund där på träningen när vi fick order om att trava i en liten, liten volt i höger och han skulle gå i form och framåt. VHade sån kramp i armarna att jag ville slänga mig av hästen och vila lite ungefär. 
 
Nu tänkte jag försöka satsa lika hårt resten av veckan och se vad resultatet är nästa tisdag. 
Min faster var och såg och sa att dte var stor skillnad sen senast de var och kollade, vilket var ca 3-4 lektioner sedan.
 
Vi lickades även få till några några superfina galoppsprång i fin form och med ett fint tramp under sig, men lär nog att ett tag innan vi lyckas hålla oss där en längre stund.

Två skimmlar

I måndags på hoppträningen blev vi bara två ekipage. Jag och Filur och en liten tuff B-ponny. Det blev ganska mycket banhoppning. och träning på att landa i rätt galopp. Ehem. Är inte riktigt så bra på det. Tyckte att det gick hyfsat ändå på träningen men inget överdrivet att hurra för. Det går så jäkla trögt för mig och Filur i hoppningen nu och tycker det är riktigt tråkigt då det verkligen är det som jag vill hålla på med. 
 
Men satsning på grundarbete, grundarbete och sen kanske vi lyckas hoppa klokt tillslut också..

8.25km

Blev en lite längre uteritt idag. Red ut själv som jag gjort alla dagar nu sedan vi kom hem från Stenkummla. Det blir så mycket bättre då kan jag känna ibland. Man kan lägga upp ridturen i sitt eget tempo, köra massor av övergångar och tempoväxlingar precis som man själv känner för.

Nu de senaste ridturerna har vi tränat mycket på frasen, ökad, samlad och från skritt till trav. Får väl se om Otto märker någon skillnad på tisdag. Själv tycker jag att Filurs tempo har varit väldigt bra på den sista tiden.

Ser ut att vara rätt nöjd med livet!





Fin bränna efter handskarna fick man också. 


Varmt

Det blev en en kort runda idag då det var så himla varmt. Massor med travarbete idag igen. Filur var rätt tittig idag. Kan vara från i torsdags. Red samma väg idag som då, och jag höll på att flyga av nästan 7 gånger sist då det flög upp en jäkla massa fåglar en halvmeter ifrån oss hela tiden.

I början av ridturen så såg vi även rådjur! Aldrig mött på nåt med häst förut. Filur stannade och var jättespänd och jag kände hur hans hjärta dunkade som bara den under mig. Stackarn. Annars så tycker jag helt klart att ridturen gick bra. Red i dressyrsadeln och tränade lite på att sitta ned i traven.
Sötisen kom och mötte mig 



Dressyrhäst

Det blev aldrig någon ridning för mig igår, kom hem och skulle byta om och sen poff mådde jag så jäkla illa. Tror att det var för att jag var så trött. Surt men så fick det va.
 
Idag blev det däremot en ritt i värmen. Red ut själv i hoppsadeln, åndrade det dock sen men det gick bra ändå. Tränade på att samla ihop honom i trav och öka på i trav och övergångar mellan skritt och trav. Blev en liiten liten galopp i mitten av ridturen bara för att han skulle få sträcka lite på sig och det verkade han gilla, för fort gick det! Men åter till resten av turen så gick han jättebra och var riktigt, riktigt, riiiiktigt fin bitvis. Mot slutet var han nog lite trött och lite överladdad och försökte smita undan med diverse skänkelvikningar och var hur känslig för skänkeln som helst. Duktiga häst! var så härligt, fast varmt att rida en fin häst i sommarvärmen.
 
som belöning fick han gå med de nadra hästarna på lite sommarbete i den lilla sommarhagen.





Tömkörning & Dressyr

I tisdags var det dags för dressyrlektion för Otto. Han skulle tömköra Filur lite först och sen skulle jag rida. Det brukar gå mycket bättre efter att han har tömkört honom men i tisdags gick det sämre än sämst. Efter tömkörningen gick han på bra framåt, vilket han faktiskt gjort riktigt bra nu på sista tiden. Men han var så jäkla stum i munnen. Så visste inte riktigt vad jag skulle göra, jag skulle rucka lite försiktigt men bestämt men det fanns liksom ingen reaktion. Så det slöt med att dte kändes som att jag skulle försöka sitta och slita av honom hela huvudet vilet resulterade i att jag vägrade göra nån större ansträngning och travade runt där med kramp i alla muskler som finns i armarna utan någon större framgång. Visst gick det bra nåt varv då och då men inget att hurra för. Det kändes ungefär som en evighetslång dragkamp, vilket är mindre kul.
 
Otto säger att det skall inte behövas kraft utan bara ett bestämt tag en kort period för att få honom dit jag vill. Ja, Filur har inte riktigt förstått det än. eller inte i tisdags iallafall.
 
Så lektionen var bara blä, blä och åter blä. Var så jäkla deppig och irrierad när jag kom hem så hoppade upp på Filur och red iväg barbacka i solnedgången i grimma och grimskaft. Bara för att jag kan. Känn på den alla duktiga dressyr och hoppryttare ;)





Måndagens hoppträning

Lite smått deprimerad i böran av lektiionen när alla får beröm av tränaren av bra saker de gör i ridningen, förrutom jag. Efter att jag och Filur älgat oss runt i ridhuset i nåon sorts uppvärmning var dte dags för lite cavaletti bommar. Jag vet inte om det bara är jag, men har fått för mig att avståndet alltid är för litet för Filur. Visst det skall gå. Men, då måste jag lyckas rida ihop honom i en bra form så att han kan samla sig och gå bra. På hoppträningarna brukar det gå..sådär. Snarare knappt alls faktiskt. Men det var inte lika hemskt som sist vi hade cavalettibommar. 
Nu flyttade och höjde och sänkte ridläraren bommarna varje gång efter att vi ridit dem en gång så att det var nytt varje gång. Det tyckte jag var bra. 
 
Efter dte blev det lite travhopp, måste faktiskt säga att det går bättre och bätre med travhoppningen, det fungerade inte allt förrut. Men nu så känns det som att vi faktiskt är påväg. Efter det var det sen i galopp. tre stycken hinder, måste säga att Filur faktiskt hoppade jättebra och hade bra fart jämfört med hur det brukar vara. Fick dock bakläxa när det gäller mina händer och eftergiften. Jag ger det liksom ett steg för tidigt och sen när han väl hoppat drar jag honom i munnen.. Mindre bra. Så fick köra några extra varv för att träna på det men fick verkligen inte till det något vidare. Bara att träna på! Tur att han är snäll som hoppar ändå!
 
Jag tror att det beror lite på att jag inte riktigt llita på om han kommer att hoppa eller inte. Eftersom han stannat så många gånger med mig. Men hoppade gjorde han och bra hoppade han också när det kom upp på lite högre höjder. Högre lär han kunna hoppa bara jag lyckas lära mig att rida ihop honom så att han kan trampa under sig i galoppen och få lite mer kraft från bakdelen. Träning och åter träning. Så i slutet av lektionen kändes det ganska lovande ändå.
Bild från nåt annat tilfälle
 

Graman

Red i söndags för första gången med graman på Filur. För första gången över huvud taget faktiskt. Tyckte det var lite jobbig i början med dubbla tyglar, men det är väl förmodligen en vanesak. Jag vet inte om det blev någon större skillnad Josefin säger att han går lite stabilare i form när man rider med graman så då är det väl så :P
Men kände att det var lättare att kunna galoppera och ha honom i en hyfsad form och ha kvar honom där med gramanen.

Kanske borde skaffa en och rida med nån gång ibland. Speciellt jobbig kan han vara i galoppen när man rider flera och ligger efter de andra. Då kanske den hade hjälpt. Får fundera på det.

Josefin satte sig även upp på Filur och red i söndags när vi var ute för att bevisa lite för mig att Filur faktiskt KAN gå framåt och galoppera på bra och herregud när jag fick sitta upp på honom igen efter. Fort gick det och så mycket enklare att arbeta när det finns lite kraft under sig. Nu skall jag bara lära mig göra likadant...

Stenkumlabo

I torsdags körde jag Filur till exmatte Josefin i Stenkumla. Tänkte rida och träna lite ihop från fredagen till söndagen. Men intelligent som jag är kom jag på när jag väl kört dit honom att jag skulle på After Work på fredagkvällen med jobbat. Bra där, Tur att Josefin är snäll och red honom åt mig!

Idag red vi ut på en tur i skogen och skuttade även över några småhinder där ute. Filur blir lika glad varje gång. Även bockandet och busandet när man rider efter någon verkat ha förbättrats. Det var absolut inga tecken på nåt bus alls. Det ver lite smått på gång i sista galoppen på turen men jag försökte säga till honom innan och det fungerade rätt bra. Blev några små halvbock/skutt bara. Stora förbättringar!

Det är ju så mycket roligare att rida i lite nya skogar, nya stigar och nya vägar. Skall bli tråkigt att redan åka hem imorgon igen. Tycker det går så bra att rida med Josefin och hennes hästar. Det blir ett helt annat tempo än att rida hemma med de andra. Får väl åka på besök tillbaka snart igen.

 
 

Dressyrlektionen

Redan innan jag började hade jag världens träningsvärk i min vänstra arm. Flera gånger under dressyren så var jag tvungen att avbryta lite snabbt och sträcka på armarna för fick sån jäkla kramp i dem. Så irriterande. 

Själv tyckte jag att det var en av de jobbigaste dressyrlektionerna pga av krampen i armarna och Filur inte ville gå i form, fick rida som en dåre och jobba och slita för att få honom gå femte några steg. Däremot kan jag inte klaga på bjudningen framåt. Han gick på bra framåt hela tiden och jag behövde i stort sätt inte göra något alls. 

Otto tyckte att det var en helt annan häst. Han gick framåt med bra bjudning och studsade runt i fin trav. Till och med galoppen var riktigt bra! Tror aldrig han har gått på så bra framåt av sig själv någonsin. Det var nästan så att det gick fort och jag behövde inte göra något. Däremot var formen på Filur ingen höjdare men är nöjd ändå så pass bra han gick fram. 

Otto tyckte att jag red bra igår då jag vågade säga åt Filur lite mer, och vara lite mer bestämd i min ridning.  Inte tillräckligt ännu dock. Otto brukar sitta och morra ibland för att försöka överföra lite ilska så att jag skall bli irriterad på filur och bli mer bestämd. Det brukar inte fungera så bra. Haha, han skriker åt mig att jag skall bli arg och bestämd, men det skall ganska mycket till innan jag blir arg på riktigt. 

Men sammanfattningsvis är jag rätt nöjd med lektionen ändå. Även om den var värre än ett crossfit pass. 

Filur var orange på träningen igår! 



Gårdagens hoppning

Innan vi ens hann att börja fick jag bakläxa fick värma upp runt ridläraren på en liten volt och vara på Filur hela tiden för att gå framåt och svara på hjälperna med en gång. Efter några minuter där i varje varv var jag helt död. 

Resten av lektionen bestod av fyra hinder. Först travhoppade vi och Filur lyckades till och med få till några bra skutt i trav ett par gånger. Sen var det dags för galopp. Sen höjde vi ytterligare. Filur hoppade faktiskt riktigt bra igår. Stora och höga språng. Det gäller som sagt att lyckas få till formen mellan hindrena. Får se hur dressyrlektionen går idag. 

Fick frågan om graman igen och nej har inte testat än. Skulle prova rida hemma med gummisnoddar och se vad som händer då också.. 

Hoppning & Dressyr

Börjar verkligen bli riktigt kass på att hålla igång här. Vill ju kunna gå tillbaka och kolla hur det gått för mig och Filur men det går ju sådär om jag aldrig skriver nåt!
 
i måndags. Hoppträning för första gången på år och dagar kändes det som. Lite uppvärmning runt fyrkantsspåret med några voltar här och där. Temat för dagen var form och tempo. Min och Filurs absoluta svagheter. Men jag blev faktiskt förvånad! Kände att det gick lättare än någonsin att få honom att gå i hyffsad form och rätt bra fart framåt! Till och med i galoppen var det nästan godtagbart och han gick nästan, nästan i form. Iallafall stundtals. Äntligen kändes det som att all egen ridning utan sällskap gett resultat. Var även i ridhuset förra fredagen och harvade runt.
 
Men sen kom ridläraren och tog ned mig på jorden igen. Hon tyckte att jag borde prova en gramantygel på Filur. Inte i hoppningen utan vid banridning nån gång ibland och se vad som händer, hur han går på det. För att jag helt enkelt inte orkar rida ihop honom. Visserligen var jag helt slut och dränkt i svett efter endast framridningen och ville lägga mig ned och självdö men ändå. Sätta gramanen mellan frambenen på honom. Men jag vet inte. Jag är inte jätteför att rida med hjälptyglar när man inte har kunskapen. Men man kan ju förståss inte få kunskap utan att prova men ändå. Mina första funderingar var väl inte så jättepositiv till idén. Även ridläraren sa att hon var emot graman. Får fortsätta klura lite på detdär men tror inte att det blir något av med det. 
 
Resten av lektionen bestod av två hinter och cavalettibommar. All fokus var på tempot emellan alla hinder och att rida hästen i bra fin form. Resultatet för mig och Filur var väl att han halvklev över hindrena då det var så låga och rensade ned alla cavalettibommar så att de låg som ett plockepinn varje gång vi ridit där. Okej inte riktigt varje gång men vi snubblade oss över cavallettin lite halvhjärtat. Ingen vidare uppvisning alltså... 
 
När lektionen sen gick mot sitt slut hade Filur lagom kommit igång...
 
Jag vet inte, han känns så otroligt stor och tung och trög på träningarna ännu. Efter en timme börjar det bli lite fart. Kan vara så tråkigt och jobbigt ibland.
 
 
 
 
Dressyrträningen dagen efter gick däremot bättre. Fick den härliga tiden att rida 21.00-21.45. Jättekul när det tar en halvtimme med transport till ridhuset och sen även en halvtimme från stallet hem sen också... 
 
Men åter till dressyren. Tycker att det går bättre och bättre med den egna uppvärmningen, trots min absolut kassa inspiration och motivation till att göra något i ridhuset utan en tränare som skriker åt mig vad jag skall göra. När lektionen väl började så höll vi oss till vår trogna volt i början. Sen fick det bli serpentinvågar längs med hela ridhuset ett par gånger. Vi försöker sakta men säkert ta oss ur vår volt för att få samma stabilitet och form i rörelser och ridning utanför volten nu. Men ännu är det lite ostabil och vingligt och inte direkt de vackraste serpentinerna man sett. 
 
Fortsatte lite på volten och jobbade mycket på farten och bjudningen framåt som är vårt mål med dressyrträningarna varje gång. Även formen. Försöka få lite fart i de där bakbena och få dem under sig ordenligt. Gick faktiskt rätt bra! Även galoppen gick hyffsat. 
 
Otto sa till och med i slutet att det var jättestor skillnad idag och att denhär lektionen var den bästa jag någonsin ridit. Vet inte om jag riktigt håller med då jag var lite nere i början och otaggad för att det gått dåligt dagen innan.
 
Jag och Otto pratade även om gramantygel på Filur och han trodde att det inte skulle fungera på honom, eller snarare inte passa honom. Han trodde att det mer skulle bli som en en starkare handbroms på honom. Även att han inte tyckte att man skulle rida med graman om man inte har kunskapen. Sen frågade han om jag inte skulle prova sporrar på honom (har aldrig ridit dressyr med sporrar) Men eftersom jag inte tycker att det blir någon märkart större skillnad på honom så skulle vi strunta i det. Vi pratade även lite hoppning, han frågade om jag ridit serpentiner, ridhus och voltar hela veckan på ridbana och gjort min läxa och jag sa att vi försökt skutta oss runt inne i Visby utan några större framgångar i torsdags.
 
Han sa som han sagt till mig så många gånger tidigare att det inte är någon idé förrens han går bra i dressyren, har respekt för mig och lyssnar på mina hjälper framåt. Sen sa han även att Filur kanske kan hoppa, han vet inte, förmodligen inge högre höjder och att jag behöver ju faktiskt inte hoppa över huvud taget.
 
Och där var man nere på jorden igen..

Dagens Photoshoot!

 
 

Det flyter på bättre och bättre

Tycker att jag se senaste två veckorna börjat komma igång lite mer med Filur. Hade en ridlektion för 3 veckor sedan för Otto, med min nya dressyrsadel. Som dessutom fick mycket väl godkänt på passform och storlek till mig och Filur. Wiie! Hade blivit riktigt ledsen annars. Men den lektionen gick inte sådär tipp topp. Det var endast andra gången jag red i sadeln och jag kände mig inte alls bekväm i den förrens i slutet. Efter ca en halvtimmes slit så gick Filur hyffsat bra den sista kvarten men oj vad jobbigt det var. Inte allt för konstigt eftersom han stått så länge innan. 
 
Har ridit ut mycket själv de senaste veckorna för att kunna jobba honom i det tempot och på det sättet jag vill istället för att försöka haka på de andra. Det har faktiskt resulterar i några riktigt bra rundor ute i skogen! Har en kort slinga på en åkerväg som Han har gått så otroligt bra på de senaste gångerna. Det finns hopp!
 
 
Dressyrträningen i tisdags var nästan som en dans på rosor! Valde faktiskt den här gången att rida utan säkerhetsväst då jag tyckte att den slog i dressyrsadeln så mycket sist då den är så mycket djupare än hoppsadeln. Jag som alltid använder säkerhetsväst annars! Lite motvilligt måste jag väl säga att det faktiskt var mycket skönare och kändes bättre. Så velar lite om jag skall fortsätta utan väst på dressyrträningarna inomhus för Otto framöver. Det enda jag är rädd för är att jag kommer känna mig obekväm med västen senare. Får fundera på det lite mer.
 
Åter till träningen så gick Filur nästan bra ända från början. Till och med när jag värmde upp honom själv. Då skall jag tillägga att jag är den mest omotiverade person som finns när det gäller ridhus och uppvärmning. Känner mig helt lost. Samma sak när det gäller att rida i ridhus/ridbana själv. Men som sagt  den egna uppvärmningen var nästan acceptabel den här gången. Resten av lektionen kändes som en dans. Jobbade mycket på volt som vi oftast gör. Fick honom att gå framåt riktigt, riktigt bra! Trodde inte ens att han kunde trava så fort! Galoppen satt bra den med. Fick ihop honom i en bra form med mycket fart framåt. Jag tycker ännu det känns vingligt och lite ostabilt när vi beger oss utanför våra volter men förhoppningsvis så kommer det snart. 
 
Under en period så hade jag ett hallelujah moment när han bara flög fram i traven och jag satt där som ett fån med världens leende. Otto sa även en gång under passet "Fortsätt några varv till om du orkar, annars skritta" och det kändes som att jag skulle kunna hålla på hur länge som helst! Var nästan inte så att jag blev trött alls under lektionen, annars brukar det vara värre än ett gympass med Filur när det inte fungerar. 
 
Efter en längre skrittpaus och vi skulle börja trava igång igen var det dock lite krångel och trögstartat men tillslut blev det hyffsat. Då kom även en annan dam in i ridhuset som skulle rida efter mig. Fick beröm av henne att hon tyckte att vi utveklats mycket sedan sist hon såg oss i februari. Får hoppas på att det fortsätter på samma sätt och att det inte bara var en engångsgrej med en så lyckad lektion. Börjar tycka om min dressyrsadeln nu!

Pay and Jump

Råkade impulsanmäla mig till en Pay and Jump i Visby. Såg att det kommit upp preliminära startlistor i förrgår, Visste inte ens att det skulle vara en. Blev lite extra sugen då det var utomhus. Så skickade iväg ett sms till Josefin för att höra vad hon tyckte. Så idag har jag hoppat 70 och 80cm.
 
Har liksom inte hoppat på nästan två månader och så anmäler jag mig till en pay and jump. Bra där. Så i regn, snö, hagel och storm har vi idag luffat runt i på Visbys ridbanor. Första rundan gick väl ingen höjdare, han stannade på...allt? I stort sett iallafall. Efter många stopp tog vi oss runt banan iallafall. Jag har så jäkla svårt att få upp farten på honom. Men får väl lyssna på Otto och Matte Josefin. Att smäll till honom hårt en gång (ordentlig skänkel) istället för att sitta och smånöta på honom, Senast på dressyrträningen visade det sig att det hjälper.
 
Runda två gick väl lite bättre och han stannade inte lika många gånger. TRor inte att han var rädd för hindrena egentligen, utan att han hade för lite fart framåt. Tror jag. 
 
Men jag får väl lyssna på vad Otto säger. "Du kan hoppa nu för motions skull. Men det kommer inte gå bra förens markarbetet och dressyren sitter" Ligger nog något i det. Nu vill jag ju dessutom att han skall gå lika bra i allt annat som på Ottoträningarna, och vi är inte riktigt där ännu. 
 
Trots en miljon stopp idag så känner jag mig riktigt inspirerad över att träna, träna, träna.



Varför ser 70cm ut att vara 30-40cm? :P

RSS 2.0