Luciaritten 2013

Varje år, runt Lucia brukar vi i stallet (ca 6st) spöka ut oss och hästarna till till ett luciatåg. I år var vi ju då en mindre eftersom C inte har någon häst längre. Men vi bestod iallafall utav; 1 Lucia, 2 tärnor, 1 tomte och en stjärngosse. Och 3 tomtehästar, 1 renhäst och en tärnhäst ;)

Premiär för mig och Filur tillsammans i år och det gick jättebra. Vi brukar alltså rida runt i socknen och knacka dörr, sjunga (det låter hemskt) och bjuda på pepparkakor. Men oftast slutar det med att det är vi som blir bjudna på kakor, lussekatter, knäck osv. Hästarna brukar bli bortskämda med pepparkakor, socker, knäckebröd och morötter. Morötterna var okej, men allt det andra var inget att ha tyckte Filur. Han lyckades bita av en 1/3 av en sockerbit som han motvilligt åt upp.

Kallt som bara den brukar det vara och efter luciaritten blir det paket utdelning i stallet och sen åker vi hem till en av stalltjejerna och äter skinkmacka och bakar julkakor och julgodis.
 
God Jul
 

Ottoträning 3

OJOJOJ vad fin han var på Ottoträningen. 
 
Jobbade som vanligt mycket på volt. Fram, fram, fram och energi. Tillslut var han riktigt fin och gick på så himla bra framåt! Förstår inte hur vi kan lyckas med det varje gång vi rider för honom. Han blir liksom en helt annan häst. 
Jobbade mycket i trav och att få honom gå energiskt. Tillslut fick jag nästan hålla in honom. 
 
Serpentinövningen gick inte allt lika bra. Mycket vingligare och ostadigare att lämna den trygga volten.
 
Mot slutet jobbade vi även lite i galopp på volten. Tror aldrig han gått i sån fin galopp med mig förrut. Framåt gick han och så nära på att gå i perfekt form. Stundtals gick han riktigt, riktigt bra men vi är inte där ännu för att orka hålla i en fin och stadig form hela tiden.
 
Tillslut frågade Otto om jag kände att jag satt på Pegasus, för han dansade verkligen fram i traven. Otto var riktigt nöjd med oss och tyckte att det varit en väldigt rolig träning och rolig att se eftersom det hade hänt så mycket sedan träningen sist (nybörjartur möjligtvis) och det hände så mycket under de 40 minuterna vi tränade. 
Han tyckte även att vi skulle satsa stenhårt en vecka och åka till ridhuset varannan dag och se vad som händer och hur Filur blir i ridningen då. Ridhuset skall vara hans skola, där han måste arbeta. Får testa det nästa år och se vad som händer. Jag förklarade även att vi inte är några som satsar stenhårt, vi ligger på hobby nivå och han är en hobbyhäst. Men det gillade han inte att jag sa, han undrade varför Filur var en hobby häst och VAD som gör honom till en hobbyhäst. Enligt honom kan alla hästar bli lika bra, men de har olika förutsättningar för att fakttiskt kunna bli bra. Det kan jag nog ha lite delade meningar om. Men Otto tyckte att jag hade en fin häst som rörde sig fint, hade bra steg så varför inte ut och starta n dressyrtävling i framtiden, vi kanske till och med skulle kunna vinna. Tja... det är ju bra att han drömmer åt mig ;)
 
Visst skulle det vara roligt att kunna starta en dressyrtävling nån gång i framtiden, men det ligger nog ganska många år framåt. Men nån gång! Det är ett mål att kunna lyckas få honom framåt och kunna gå i stadig fin, mjuk form i alla gångarter. 
 
Får hoppas och se om duktiga Filur är en Pegasushäst nästa träning också ;)
 

Hästsport

Precis kollat på Christmas Masters.
Nu blir det lite Grand Prix.



Dressyrpass

Rida dressypass på ridbanan i slutet på December är ju inte helt fel. Glömde ridstövlarna hemma så fick rida i gummistövlar, mindre skönt. 

Har även shoppat en ny mathink till Filur och B-vitamin. Får se om svansen kan stanna kvar där den skall vara nu..




Hästar lösa

Igårkväll, i mörkret, vid 22.00 tiden tog sig 3 hästar friheten att smita ut när stallägarens man fyllde på enslingen i deras hade. Så de sprang omkring på tomten och hade det bra tyckte dem. Stackars stallägarens man var helt själv. Så jag har ingen aning om hur han löste det. Filur var duktig nog att stanna i hagen som tur var!

Jag och M kollade upp spåren i trädgården idag och jäklar vilka spår det var! Som tur var hade de inte sprungit ut på vägen eller in till grannen och förstört deras trädgård.

Vi har faktiskt haft det riktigt bra. Under mina 12 år med hästar (privatägda hästar) har jag endast en gång vart med om hästar på rymmen. Då var jag där själv när de smet ut. Eller vänta. 2 gånger förresten. Cinnamon hoppade över staketet när vi skulle släppa ihop henne med de andra. Men annars, med tanke på att de i stort sett bara har kunnat klivit över vissa staket på vintern när det varit så mycket snö så har vi haft det bra. Det är ofta det inte är ström på tråden heller, men som tur var har vi inga rymmare. Peppar, peppar. Om de inte bestämt sig för att bli det efter gårdagens äventyr.

Svanslös igen

Struntade i hoppningen ikväll. Alldeles för halt.

Däremot har Filur börjat tappa svansen igen! Så irriterande, vi kom knappt fram till varför han tappade massa tagel från den ifjol trots veterinärens prov och tester. Har börjat tvätta honom med den antiflammatoriska schampot igen. De veterinärerna sa sist var attdet var en inflammation i svansroten. Vi provade med schampot. Som jag inte tycker hjälpa så mycket, samt avlusning. Men det bara slöt att ramla av efter några månader. Så konstigt. Undrar om det har att göra med kylan då det var i januari-februari-mars..

Det här är vad som lossnar från svansen när jag bara tar tag och försiktigt klappar/drar i ETT tag...

Snälla tappa inte svansen igen :(



Snön har kommit till Gotland

Nu har snön kommit till ön. Jag strök mig från tävlingen igår. Det var mittemellan kallt och rätt halt på vägen, tävlingen var även i Visby. Josefin strök sig och mamma och pappa tjatade på mig att jag också borde göra det. Så fick det bli.
 
Jag funderar på om man ändå skall åka på hopplektion ikväll. Har varit ute och kört idag och just då, tidigt på morgonen var vägen faktiskt helt okej. Det blir alltid såhär i början av vintern, när all snö och is kommer. Man bllir kinkig med väglaget, tycker det ser halt och farligt ut även om det är minusgrader och faktiskt inte allt för halt. Man har blivit van och bortskämd med en lång höst med torr väg. Man struntar i att åka i väg på lektioner och hopplektioner i början av vindern när vägen är okej. Men i slutet av vintern när man tillslut gett med sig och åkt fram och tillbaka över halva Gotland i riktigt kasst väder. Ja, då är man van med både blankis, snöslask och modd. Det är inget problem tycker man då ;)
 
Men jag får se hur det känns att köra när jag åker till stallet lite senare. Jag har ändå kvällspasset ändå. Men TROR att det blir hoppning. Vi får helt enkelt se.
Snart ser ridturerna ut såhär igen...
 

Bortskämd

Den där Filur. Han kommer bli en mycket bortskämd häst.

Amigo Bravo + heavy 400gr

Teamwork

Ibland är det verkligen skönt att vi är så pass många i stallet. Hästarna har fått bytt täcken 3 ggr idag. Tråkväder! Jag och stallägaren fick hoppa in och fixa de flesta kvälls sysslorna vid luch. L hamnade på lasarettet för en koll av hennes hand. Äntligen. C tog in hästarna för byte av täcke mot kvällen, men lämnade dem inne på tork. L kom ut till stallet sent ikväll och spånade in boxarna ordentligt och bäddade ned dem för kvällen men hö, vatten och täcken. Så i natt får de sova lungt inne i stallet. Låt oss hoppas att Ferdinand ine käkar upp halva stallet som han gjorde sist han fick sova inne..

Indiana Li

Jag har lite smått och diskret börjat leta häst åt C. Hon har sagt att hon vill ha häst, hon har alltid haft häst. Men hon funderar på om det är rätt tidpunkt i livet att skaffa en häst till. Har har haft ett riktigt skitår i år. Så extremt och personligt som ni nog aldrig kan tänka er. Något som jag absolut inte tänker ta upp här. Hon har 2 barn som är..eeh. ca 3 och 5 år gamla. Så hon funderar på om det kanske är bättre att vänta tills barnen har blivit lite äldre och hon har mer tid. Samtidigt har hon ju haft den tiden nu när hon haft sin andra häst som hon tyvärr var tvungen att ta bort för några månader sedan då han bröt lårbenet. Vi har kommit fram till att annars försvinner säkert hennes egentid helt och hållet.
 
Så därför har jag och mestadels stallägaren börjat leta lite häst. Jag frågade runt lite och sen frågade jag Marléne som jag lånade Indie utav. Hon hade inga men sen sa hon att Indie finns ju fortfarande. Det kändes som ett slag. Jag FÖRSTÅR INTE vad det är med den hästen som gör att jag tycker om henne så mycket! Jag är helt seriös när jag säger att jag grät i en timme från de att vi lämnade av henne tills ett tag efter att jag och pappa kom hem. Då hade jag även en vit drömhäst hemma i stallet, Cinnamon. Sedan grät jag dagen efter också tills det inte gick mer. Även månader och år efter. Kan sakna henne så mycket att jag kan börja gråta typ nu?! Kan även erkänna att jag tillochmed grät lite igår. Vad är det för fel på mig? Vad är det som gör dendär stora pigga fuxen med alldeles för stort huvud och stora öron så speciell? Nu har jag ändå en fantastiskt fin, snäll och mysig häst i stallet. 
 
 
 
 
Sen kom jag på den otroligt geniala ideen att C, kunde ju kanske faktiskt ha Indie på prov, hon kanske skulle gilla henne. Lilla Indie tillbaka i "mitt" stall! Det hade ju varit helt underbart! Jag skulle kunna hjälpa till och rida, träna och pyssla med henne så att C inte får dåligt samvete när hon inte hinner. Det enda hon egentligen vill är att ha en skogsmullehäst som hon kan ut och skritta, tarva och galoppera på. Förhoppningsvis så, kanske, kanske Indie nu, efter att ha fått ett föl till och blivit snart 4 år (helt sjukt) äldre och mognat lite. Det hade ju varit rena drömmen! 
 
Den lilla detaljen är ju att alla i stallet är lite anti Indie, en sa redan efter jag haft henne i 2 veckor " Skall du inte lämna tillbaka henne och hitta en annan häst istället?" Men jag vägrade och höll på i ett år. Det ångrar jag verkligen inte. 
 
Hon kan ha mognat och blivit lite lugnare. Hoppas jag. Jag skall iallafall göra allt för att övertala C. Men tror inte att det kommer att gå så bra tyvärr. Hon vill ha en lugn och trygg häst som lyssnar på; skritt, trav, galopp och halt. Som inte hittar på nåt däremellan. ÅÅh, fina Indie. 
 
Hade jag bara haft liiite mer pengar så hade jag tagit hem henne igen. Men det funkar inte riktigt så. Jag är helt seriös när jag skrev att när jag blir gammal och rik skall jag leta upp Indie köpa henne och sen skall hon få gå och bli ompysslad hemma hos mig, om hon så är 20 år när jag hämtar henne. Tänkte att jag skulle hitta just det inlägget men det gjortde jag inte. Däremot hittade jag två andra som ni kan titta på HÄR och sen inlägg med massor av bilder från året med Indie Hittar du HÄR
 
 
Även om det är både jobbiga och roliga inlägg som man kan gå tillbaka och läsa om så är det så otroligt kul att ALLA mina dagar med Indie finns just HÄR, från första ridturen, till den sista, likadant med Cinnamon och även första provridningen på Filur. SÅ otroligt kul att ALLT finns kvar här. Att kunna gå tillbaka och uppleva det man kände då och få tillbaka tankarna och funderingarna man hade då, och kolla på det nu.

Ottoträning 2

Jag satt upp och red ca 1 min. Otto sa, "Öka,öka, fortare, fortare." Jag bankade och sa att det liksom inte händer något. Så Otto sa, "Hoppa av så skall vi se vad vi har att göra med."
 
Så Otto hoppade upp på Filur och sen trasslade de runt i ridhuset, det såg ut som en dragkamp ungefär, och Filur gick på sida. Grejen är att Otto nöjde sig inte med hyffsad form som jag har gjort. Utan Filur fick inte gå för högt, lågt, för böjd, eller för rak och han skulle gå FRAMÅT med i stort sett glappande tyglar. Så de höll på ett tag och han skulle reagera, reagera, reagera på alla hjälper. FORT.
 
Otto sa att han hade nig missat lite i skolningen. Att han satt fast på många olika ställen men mestadels i munnen. Att han hade förstått att någonstanns där nere brukar ryttaren nöja sig och bli mjuk i handen. Men han krävde att han skulle gå i perfekt form och framåt med glappande tyglar. Väldigt intressant att se faktiskt. 
 
När jag sen fick sitta upp var han enligt mig JÄTTEFIN. Han var mjuk och fin och LYSSNADE och gick framåt när man bad honom om det. Det blev bara skritt och trav för oss idag men oj vad nyttigt det var! Så fick läxa att rida honom imorgon igen på bana. Helst i ridhuset då han ännu skulle minnas och ha kvar allt i huvudet. Men tror inte jag tar ridhuset, utan en gräsplätt hemma istället. Känns lite elakt med ridhus 3 dagar i rad. Även om Filur tillochmed var så pass framåt och till och med glad och nöjd stundtals. 
 
Sen en sista grej som Otto sa, det var att han trodde att jag blivit rädd för Filur, att jag inte vågar säga till honom (pisk och skänklar) för att jag enligt honom tror att Filur skall göra något. Det är jag inte, iallafall inte i ett ridhus. MEN sen det roliga som han sa var att " Han är nog absolut inte en sån häst som skulle börja bocka eller sparka" EHEHEHEHE, där var ett fel faktiskt. Filur råkar ju vara lite utav en bockarkung.
 
 

Ottoträning

Stallägaren skulle kanske följa med och ev Josefin. Men ingen av de var säkra. Så får se om någon av dem kan. Hade varit riktigt kul och nyttigt att se sig själv rida lektion utan hinder. Det brukar ofta kännas riktigt bra efter ett tag men man har egentligen ingen aning om hur det ser ut. Får försöka att hitta nån annan som kan filma annars. Men är lite tveksam till om det kommer att funka faktiskt. 
 
Var förbi Folke kvarn och skulle köpa lite havre igår, men den var såklart slut just då. Så det får bli en tur dit idag igen. Börjar ju snart bli stammis där. Har varit där 4ggr på 2 veckor snart. Stallets lilla springbud. Det är jag det ;)
 
Här är en liten del av förra träningen för Otto när han tömkörde Filur.
 

Kasst

Ååh det gick så trögt med Filur på hoppningen idag. Det. Går. Inte. Att. Få. Fram. Honom. Det är bara trögt, trögt, trögt. Jag vet inte vad jag skall göra, tror inte ridläraren heller vet vad vi skall göra. Har ändrat och ökat på maten massor så nu vågar jag inte mixtra mer på ett tag. Just nu får han Krafft Sport och havre, både morgon och kväll. 
 
Funderar på om det är hans skönhetsömn han saknar? Hästar blir faktiskt piggare av att sova inne på natten. JAg får fortsätta att klura på det och eventuellt testa nån vecka och se om det blir bättre. Vet att han är en av få av våra hästar som faktiskt går in och lägger sig ned i lösdriften. Nu har vi börjar halma där istället så att det blir lite mjukare än bara lite spån. 
 
Imorgon blir det lite dressyrlektion för Otto. Om man nu kan kalla det dressyr det vi håller på med. Det är ju ändå mestadels grunderna, men ändå. Var ju riktigt nöjd med lektionen sist för honom så hoppas att han kan hjälpa oss imogon. Nu blir det hela 45min ridtid istället för 30 som sist när han tömkörde Filur. Får se hur det går imorgon. Jag hoppas på att han är någon sorts magisk man som skall komma med sitt trollspö och dra det över Filur och Poff så skall framåtbjudningen vara där så att jag kan lära mig rida klokt. Positiv tjej ikväll.
Godnatt.

New In

Nu är de kanske inte så jättenya längre men ändå. Två täcken från Gekås. Ett Amigo täcke från Horseware och ett annat vanligt  fleecefodrat regntäcke.

RSS 2.0